Vargad viisid Virumaal tehase tühjaks

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biodiisli reklaam.
Biodiisli reklaam. Foto: Margus Ansu

Kolmapäeval avastati Lääne-Virumaal Sõmeru vallas vargus, mille käigus oli biodiisli tootmiseks mõeldud tehasest viidud minema 400 000 euro väärtuses asju.

Sisuliselt oli Uhtna alevikus asuvast ja vanasse kolhoosi katlamajja rajatud tehasehoonest viidud minema kõik asjad - elektroonika-, tootmisseaded ning kontorimööbel.

Tehase omaniku, OÜ Bio Estoil endise juhi Allan Eesmaa sõnul oli varguse ohvriks langenud tehase töö praeguse turusituatsiooni tõttu ajutiselt peatatud ja seetõttu polnud omanikud suletud kompleksi ise kontrollimas käinud.

«Püsivaid töölisi meil ka seal ei olnud ja eile, kui mindi vara kontrollima, see vargus avastatigi,» rääkis Eesmaa. «See oli suur šokk ja üllatus.»

Politseisse esitatud avaldusest selgub, et omanikud olid viimati oma vara käinud Uhtnas kontrollimas eelmise aasta lõpus, sest kuriteo toimumise ajaks nimetab osaühing ajavahemikku 1. jaanuar kuni 19. oktoober.

Veel aasta tagasi oli omanikel Uhtnas asuva biodiisli tehasega suured plaanid, sest tehase seadmed saadi paika ja toiduõlist saadavat biodiislit sooviti kaugemas tulevikus müüa ka välismaale. Lisaks oli plaan hakata Uhtna alevikku varustama soojaga.

Ent tehase käivitamisel ilmnenud tururaskused panid projekti seisma. «Kogu tehas oli jäetud sinna nii, et sobival ajal tootmist jätkata,» ütles Allan Eesmaa.

Kas tegemist on ehtsa varguse või millegi muuga, selgitab uurimine. Eesmaa sõnul omavad minema veetud seadmed väärtust peamiselt vaid tehnoloogilises mõttes. «Seal oli küll suurem hulk roostevaba terast ja rauda, kuid selle hind võrreldes seadmete hinnaga on väike,» ütles Eesmaa.

Tema sõnul on  võimalik, et varaste poolt minema viidud sisseseade pannakse hiljem kuskil mujal üles ja alustatakse uuesti tootmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles