Ministeerium kahtlustab jäätmekogujat luiskamises

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeerium ja jäätmekoguja vaidlevad, kas vanu külmikuid on võimalik 100-protsendiliselt uuesti kasutusele võtta või mitte.
Ministeerium ja jäätmekoguja vaidlevad, kas vanu külmikuid on võimalik 100-protsendiliselt uuesti kasutusele võtta või mitte. Foto: Sille Annuk

Keskkonnaministeerium ei usu elektroonikajäätmete kogumisega tegeleva MTÜ väidet, nagu suudaks nad kogutud seadmed 100-protsendiliselt uuesti taaskasutusse anda. Asja uurib keskkonnainspektsioon.

Elektroonikaseadmete kogumisega tegelev MTÜ Eesti Elektroonikaromu on kaks aastat esitanud probleemtooteregistrile andmed, nagu oleks ettevõte kogutud jäätmed läinud 100-protsendiliselt taaskasutusse.

«Kuna taaskasutuse sihtarvud on üldiselt ligi 75-80 protsendi piirides (erinevatele toodete kategooriatele ka erinevalt), siis just sellest tulenevalt on 100-protsendiline taaskasutamine äärmiselt ebatõenäoline,» ütles keskkonnaministeeriumi jäätmeosakonna juhataja Peeter Eek Postimees.ee'le.

«Aluseks peab olema reaalsetelt töötlejatelt tagasisidena saadud aruanne, mis antud tüüpi jäätmetega näiteks külmkappide või teleritega antud käitlusettevõttes toimus, ehk kui palju algsest massist läks materjalina ringlusesse (klaas klaasiks, metall metalliks, plast tagasi plastiks jne), kui palju põletati ja kui palju lõpuks ladestati prügilasse,» selgitas ta.

Eegi sõnul ei tohiks MTÜ pugeda väite taha, et vastav metoodika puudub, sest kõik teised andmete esitajad on suutnud oma aruanded arusaadavalt esitada.

Asja uurib inspektsioon

«Ministeerium palus meil kontrollida, kas romud on 100-protsendiliselt taaskäideldud, nagu nad [MTÜ Eesti Elektroonikaromu - toim] väitsid,» ütles keskkonnainspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul Postimees.ee'le.

Tema sõnul käisid inspektorid detsembris kohapeal asja kontrollimas ning järgmine kontrollkäik toimub uue aasta alguses. Pressiesindaja ei osanud öelda, millal langetatakse selles asjas otsus, sest enne seda on vaja küsitleda teisi ettevõtteid ja uurida, mis on saanud MTÜ poolt neile antud jäätmetest. «Tegu on pika protsessiga» sõnas ta.

MTÜ Eesti Elektroonikaromu juhatuse esimees Aivo Kangus ei soovinud pooleli olevat juhtumit kommenteerida.

«Ootame ära uurimise tulemused ja kui need peaks olema kallutatud, siis
proovime sarnaselt varasemate kordadega tõde selgitada kohtus,» ütles ta.

Kuna keskkonnaministeerium peab Elektroonikaromu esitatud andmeid ebaõigeteks, siis ei ole ministeerium saanud esitada Euroopa Komisjonile 2006. aasta aruannet elektroonikaromude taaskasutamise ja ringlussevõtu kohta, mille esitamistähtaeg oli tänavu juunis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles