«Meie eluajaks seda küla veel jätkub!» (1)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõbusad kaksikõed Valentina (vasakul) ja Nadežda võtsid laulu üles kümme minutit pärast Postimehe küllatulekut – nii hea meel oli neil Eestimaa külalise üle. Minikontserdi andsid nad Nadežda kodu suures toas.
Lõbusad kaksikõed Valentina (vasakul) ja Nadežda võtsid laulu üles kümme minutit pärast Postimehe küllatulekut – nii hea meel oli neil Eestimaa külalise üle. Minikontserdi andsid nad Nadežda kodu suures toas. Foto: Jaanus Piirsalu

«Kae, kiin om tarre lennu,» ütleb Udrase Nadežda ja lööb – partsti! – tigeda herilase palja käega vastu seina maha ning kõneleb mulle edasi elust viimases eestlaste külas Omski oblastis. «Mul on kaks abilist ära koolenud, aga saan hakkama. Aga kuidas muidu!»

Omski kandi kunagisest ligi kümnest eesti külast on praeguseks ainult Lilliküla selline, kus eestlased on enamuses. Kuigi Lilliküla eestlased on erandlikult kaua vastu pidanud, pole pääsu lähedal asunud Estonka ja Jurjevka eestlaste külade saatusest, mis lakkasid olemast viimase kümne aasta jooksul. 20 aastaga on Lilliküla (kohalike jaoks Lileika) elanike arv langenud neli korda – 160 inimeselt 40-le.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles