Nord Streami mõjudest rääkimine tõi Eesti teadlastele auhinna

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Soomere
Tarmo Soomere Foto: Toomas Huik

Tallinna Tehnikaülikooli juhtivteaduri Tarmo Soomere juhitud uurimisprojekt sai Läänemere organisatsioonide konsortsiumi BONUS auhinna, kuna selle käigus tutvustati laiemale üldsusele Nord Streami võimalikke keskkonnamõjusid.

Tallinna Tehnikaülikooli Küberneetika Instituudi juhtivteaduri, akadeemik Tarmo Soomere juhitud uurimisprojekti «BalticWay» raames tehtud tööd mereteaduste saavutuste populariseerimise ja praktilise kasutamise suunas hinnati Läänemere mereteadust finantseerivate organisatsioonide konsortsiumi BONUS eriauhinnaga.

Preemia vääriliseks peeti eelkõige Nord Streami keskkonnamõju hindamise protsessi teadusliku analüüsi tulemuste tutvustamist laiale publikule, vastutavatele ametnikele ning riigikogule ning selle kaudu kaasaegse mereteaduse võimaluste demonstreerimist üldsusele.

«Märgilise tähendusega on mu meelest see, et BONUS otsustas esile tõsta niivõrd keeruka ja poliitiliselt tundliku teema raames tehtud uuringud ning eriti nende tutvustamise nii tavainimestele kui ka neile, kes pidid tegema raskeid otsuseid,» rääkis Soomere. «Eesti teadlased olid ühed vähestest, kes süstemaatiliselt analüüsisid Nord Streami projekti plusse ja miinuseid kaasaegse mereteaduste viimaste saavutuste valguses.»

Eesti Teadusfondi esindaja BONUSes Jüri Elken seletas, et tegemist oli avalikkuse kaasa tõmbamise preemiaga, mille andis välja BONUS programmi juhtkomitee ja mis oli üks neljast kuueteistkümne projekti hulgast välja valitust.

Elken kinnitas, et «BalticWay» projekt teenis auhinna välja Nord Streami temaatika esitamise eest.

««BalticWay» projekt tegeleb optimaalsete laevateede asukohtade leidmisega, et kui peaks juhtuma mingisugune reostus, siis oleks mõju rannikule võimalikult väike,» rääkis Elken. «Sama metoodika on rakendatav ka torujuhtmete ja muude avamere tegevuste jaoks.»

BONUSe peapreemia sai Rootsi Meteoroloogia ja Hüdroloogia Instituudis valminud mere- ja maateaduste populariseerimise süsteem «GeoDome». Lisaks sellele anti välja kolm eripreemiat.

BONUS on Läänemere mereteadust finantseerivate organisatsioonide konsortsium, mille keskseks eesmärgiks on toetada selliste ülesannete lahendamist, mis vajavad interdistsiplinaarset lähenemist ning mitmete maade teadlaste ühiseid jõupingutusi.

Aastail 2009-2011 finantseeriti 16 taolist projekti kokku 24 miljoni euroga. Projekt «BalticWay» keskendus laevateede optimeerimisele eesmärgiga vähendada võimalike avariide korral merre sattuva reostuse jõudmist rannikule ja kaitsealadele.

«BalticWay» oli ainus projekt 16st, mida koordineeriti endisest idablokist (Eesti, Läti, Leedu, Poola), teisisõnu, ainus projekt, mille keskne ajutrust paiknes Kesk- ja Ida-Euroopas. Aastateks 2012-2017 on taolisteks rahvusvahelisteks uuringuteks ette nähtud 100 miljonit eurot, milles pool tuleb Euroopa Liidu vahenditest ning teise poole panevad kokku Läänemere ümbruse riigid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles