Eestlaste juhtimisel tuleb kuu aja pärast maailma koristama 150 riiki

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: John Cancalosi/ National Geographic – World Cleanup Day / FB

​Juba kuu aja pärast hakkavad eestlaste eestvedamisel ühel ja samal päeval korraga planeeti puhtamaks koristama kümned miljonid inimesed 150 riigist, millest saab ilmselt maailma ajaloo suurim kodanikualgatus. EV100 juubeliprogrammi kuuluv kodanikualgatus on ühtlasi ka suurim ning ülemaailmseim kingitus juubeldavale riigile. Üleilmsele koristuspäevale registreerimine on alanud!

"Kahtlustan, et me tagasihoidlike eestlastena ei saa veel päris täpselt aru, mille me oleme oma kümne aasta taguse Teeme Ära koristustalguga maailmas ellu kutsunud ja kui ulatuslik on see aktsioon, mis toimub  igas ajavööndis 15. septembril," lausus Maailmakoristuse juht Eva Truuverk.

"Kui me neli aastat tagasi Maalimakoristuse ideele aluse panime, siis seadsime endale eesmärgi, et unistuste tipp oleks see, kui me suudaks korraga välja tuua kolm neljandikku maailmast ehk 150 riiki. Täna, kuu aega enne aktsiooni starti, võin ma teile kinnitada – see unistus on täitunud. Eelmisel nädalal sai riike kokku täpselt 150, viimaste liitujate seas olid Fidži, Vanuatu, Boliivia ja Poola ning meil on veel kuu aega aega."

Maailmakoristuspäeva patrooni, ÜRO keskkonnaassamblee presidendi ja keskkonnaminister Siim Valmar Kiisleri sõnul räägitakse kliima kõrval üha enam teisest suurest probleemist ehk prügireostusest.

"Maailmas tekib 4 miljardit tonni prügi aastas, üle pooltel inimestel ei ole juurdepääsu korraldatud jäätmekäitlussüsteemidele. On teada fakt, et inimesed surevad prügi tõttu haigustesse. Maailmas saadakse nendest probleemidest väga hästi aru aga paljudes riikides ei ole veel lahendusi," rääkis Kiisler.

"Kõige selle tõttu on see, mida kuu aja pärast tehakse, palju suurem, kui me oleme Eestis harjunud ette kujutama. Kümme aastat tagasi suutis Teeme Ära tuua mõttemuutuse Eestis, kui meil õnnestub samamoodi tõsta teadlikkust maailmas, siis on see super." 

Maailma ajaloo suurimat kodanikualgatust valmistatud ette viimased neli aastat ning seda korraldab 15. septembril ligikaudu 30 000 vabatahtlikku üle maailma.

"Kõik need inimesed – väga erinevatest riikidest, ka väga keerulises olukorras olevatest riikidest – on teinud uskumatult palju tööd, sageli trotsides ühiskonnas valitsevaid norme ja ükskõiksust, selleks, et tuua oma riigis välja sajad, tuhanded ja isegi miljonid inimesed," rääkis Truuverk.

Prügikoristusaktsiooniga on tänaseks liitunud riike nii Aasiast, Araabiast, Aafrikast, Euroopast kui ka Ameerikast. Liitunud on riike, kus paljudel inimestel puudub juurdepääs jäätmekäitlussüsteemile, samuti on sõjalises konfliktis olevaid riike nagu näiteks Süüria, Afganistan, Iraak, Jeemen ja Ukraina. "See on võimalik vaid tänu sellele, et nende riikide koristustalgute juhid usuvad, et läbi positiivsete algatuste saab muuta ka ümbritsevat maailma. Ent see tähendab iga päev töötamist väljaspool mugavustsooni," rõhutas Truuverk.

15. septembri hommikul Uus-Meremaalt algav ja ca 30 tunni pärast Hawaiil lõppeval koristusaktsioonil hoitakse silma peal Tallinna Ülikooli fuajeesse ehitatud staabist. Umbes 200 staabiliikmete ülesanne on koguda riikidest infot, olla tiimidele üle maailma abiks ja neid nõustada.

Iga riigi koristustalgu, prügi kokku korjamise ja edasise prügi käitlemise korraldamise eest vastutab selle riigi koristustiimi juht ja meeskond, kes on läbinud liidriakadeemia, mille programm on koostatud Eesti koristustalgute mudeli kui ka erinevate riikide parimate praktikate põhjal. "Mõistame, et igas riigis ei ole võimalik kokku korjatud prügi edasi käitlemisele suunata, kuid me loodame, et see avab ühiskonna ja otsustajate silmad, et olukorra parandamiseks midagi ette võtta," rääkis Truuverk.  

Eva Truuverki sõnul ei lõpe 15. septembriga veel Maailmakoristuspäeva töö, sest koostamisel on Keep it Clean Plan, mille sisendiks on ülemaailmne prügikaardistamise andmebaas ning mis annab riikidele konkreetsed soovitused, kuidas prügiprobleemiga jätkusuutlikult tegeleda nii, et prügireostus maailmas oluliselt väheneks.

REGISTREERI END MAAILMAKORISTUSPÄEVALE

Alates 15. augustist saab koristama registreerida maailmakoristus.ee kodulehe kaudu. Spetsiaalsel registreerimisplatvormil on üle Eesti välja toodud koristuspiirkonnad, millega liituda. Nende seast on võimalik valida endale lähim või sobivaim. Registreerimine on vajalik, et iga koht saaks piisava hulga abikäsi ning kõik prügistatud paigad kenasti kaetud. Registreerida saab nii eraisiku, organisatsiooni või sõpruskonnana, samuti võib püsti panna koristusaktsioon kasvõi ainult enda seltskonnale. Viimasel juhul tuleb aga arvestada, et koristustalgu korraldaja peab jäätmete äraveo organiseerima ise.

Maailmakoristuspäeva ametlik planeerimiskeskkond Eestis on pointerplanner.com. Eesti Maailmakoristuspäeva eestvedaja Raimo Matvere sõnul aitavad küll kümned tuhanded vabatahtlikud prügi 15. septembril metsast välja tuua, ent prügi jõudmise jäätmejaama korraldab maaomanik, kelle territooriumilt prügi koristatakse.

Maailmakoristuspäeva suurimad partnerid on RMK, Maanteeamet ning kõik kohalikud omavalitsused, kes on oma toetust Maailmakoristuspäevale moel või teisel kinnitanud. "Loodetavasti nüüd, mil suurem puhkuste periood on läbi, saame konkreetsed kokkulepped ka paberile ja maailma suurima kodanikualgatuse ka Eestis suurepäraselt läbi viidud," märkis ta.

Oma õla on suursündmuse õnnestumisele alla pannud paljud ettevõtted ja riigiasutused, kes toetavad nii Maailmakoristuse eesmärke ning mõtteviisi kui ka tulevad ja aitavad Eesti looduse 15. septembril puhtaks kraamida. Sellegipoolest on õnnestumiseks vaja veel mitmeid abikäsi, alustades maakondlkest koordinaatoritest ja talgujuhtidest kuni kaardistajateni välja.

"Augusti kuu jooksul ootame me veel väga ka iga eestimaalase abi, et leida üles need kõige prügisemad paigad Eesti looduses. Kui sa tead mõnda sellist kohta näiteks enda kodu lähedal või sulle jääb looduses liikudes mõni suurematsorti prügihunnik tee peale, siis märgi see kindlasti World Cleanup rakendusega Maailmakoristuspäeva prügikaardile!" palus Matvere eestlasi appi teatama kõige kriitilisematest prügipaikadest meie metsades ja rannikutel.

Koristuskohti saab üles anda ja kaardistada kuni 26. augustini. Suurte prügipaikade info World Cleanup rakenduses ääretult on oluline, sest just see prügikaart on aluseks nii Maailmakoristuspäeva läbiviimisel Eestis kui ka globaalsele andmebaasile (Worl Waste Platform), mis koondab andmed terve ilma prügi kohta. Koristuspäev saab teoks koostöös EV100, kohalike omavalitsuste, Riigimetsa Majandamise Keskuse, Maanteeameti, maaomanike, jäätmekäitlusettevõtete, heade toetajate, sadade vabatahtlike, partnerite ja tuhandete puhtast loodusest hoolivate Eesti inimestega.

Maailmakoristuspäev ehk World Cleanup Day toimub 15. septembril 2018. Tegu on maailma ajaloo suurima kodanikualgatusega, mis on alguse saanud Eestist ja mida juhitakse Eestist. Eesti eestvedamisel hakkavad ühel ja samal päeval maakera puhtamaks koristama korraga ligi 150 riiki.

Kogu 15. septembril toimuvat kantakse reaalajas üle nii aadressidel worldcleanupday.org ja err.ee, kui ka Facebookis ja YouTube's 24 tundi vältava otsesaatena.

Maailmakoristuspäev on Eesti suurim juubelikingitus maailmale ning kuulub EV100 ametlikku programmi. Fakte prügi kohta Eestis ja maailmas leiab SIIT.

Vaata ka:  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles