Fotod: Tallinna tänavapuhastajad on talveks valmis

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavapuhastusfirmad on talve ja suurte lumesadude tuleksuks valmis, jätkuks vaid tellijal ehk Tallinna linnal raha.


Tänavapuhastuse AS, OÜ Teho Eesti ja OÜ Jaaksoni Linnahooldus näitasid täna Kadrioru staadioni esisel platsil lume- ja libedusetõrje tehnikat. Selleks on kommunaalameti lepingupartneritel valmis 43 sahk-puisturit.

Samuti on valmis väiketehnika kõnniteede ja ülekäigukohtade puhastamiseks 27 traktorit ja muu spetsiaalne talvine tänavapuhastustehnika (kallurid, laadurid, jms). Kõigile puhastus- ja libedustõrjemasinatele on seadistatud GPS- süsteemid, mille abil on kommunaalameti hooldusosakonna töötajatel ja puhastusettevõtetel võimalik masinate tööd reaalajas jälgida.

Abilinnapea Kalle Klandorfi sõnul on kommunaalamet ja tänavapuhastusfirmad analüüsinud möödunud talvede kogemusi, mille põhjal on parandatud nii teeolude jälgimist kui ka info liikumist ilmaennustajate, tänavakoristajate ja linnaametnike vahel. Ekstreemseteks lumeoludeks on tänavapuhastusfirmad sõlminud koostöölepingud alltöövõtjatega, et vajadusel täiendava eritehnikat koristustöödele kaasata.

Tänavapuhastuse AS-il on suuremate lumekoguste koristamiseks kolm käpplaadurit, mida rahvasuu kutsub kommunistiks. Käpplaadur võetakse kasutusele siis, kui lumekogused lähevad suureks, nagu kahel viimasel talvel. «Tal on tohutu jõudlus ja seda pole mõtet iga väikese lumekuhja peale raisata. Autokoorma ehk 15 kuupmeetri laadimiseks kulub käpplaaduril 2,5-3 minutit. Ehk masina jõudlus sõltub sellest, kui kiiresti jõutakse autosid ette anda,» ütles Tänavapuhastuse AS-i juhataja Vello Kink.

Lumevaesel talvel võib «kommunistil» tööd väheks jääda. «Eelmine talv oli tema jaoks paras, oleks veel hakatud õigeaegselt lume äravedu tellima, oleks tänavad palju puhtamad olnud.
Loodame, et sel talvel nii palju lund ei tule. Aga kui tuleb, siis meie oleme valmis. Oleks vaid tellijal raha,» lausus Kink.

Kommunaalameti juhataja Ain Valdmann ütles, et möödunud talvel tehti töid üldiselt õiges järjekorras. «Võibolla mõnel suurel magistraalil, näiteks Vabaduse puiesteel, oleks võinud hakata neid eriti kõrgeid ja laiu lumevalle varem ära vedama,» arvas ta.

«Kui lumesajud tulevad nii kiiresti peale, et kõike ei suudeta korraga välja vedada, siis on vaja leida tasakaal, kust varem ja kust hiljem vedama hakata. Kõige tähtsam on see, et ühissõidukid pääseksid liikuma. Ja jalakäijaid ei tohi ära unustada. Jalakäija peab jõudma ühistranspordi peale. See, et iga eraauto saaks liikuma, võib jääda natuke hiljemaks,» lisas Valdmann.


Ka lumeladustamise kohad on talveks ette valmistatud. Käesoleval aastal on Tallinna linnal lumeladustamise asukohad samad, mis möödunud talvel - Nõmme piirkonnas kaks platsi, Põhja -Tallinna piirkonnas kaks ja kesklinna piirkonnas samuti kaks platsi, kuhu saab vajadusel liigset lund vedada. Kasutusel olnud lumeladustamisplatsid on olnud piisavad rekordiliste lumekoguste ladestamiseks. Eelmisel talvel lumekogumise platsidele veetud lumi sulas lõplikult juuni alguseks.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles