Narva linnavolikogu juhiks tõusis endiste keskerakondlaste kandidaat (14)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Irina Janovitš
Irina Janovitš Foto: Keskerakond

Narva linnavolikogu keskfraktsioonist välja astunud volinikud moodustasid täna oma fraktsiooni Meie Kodu Narva ning volikogu juhiks valiti õhtul endiste keskerakondlaste kandidaat Irina Janovitš.

Tegelikult juhivad Narvat edasi samad inimesed - Keskerakonnast lahkunud volinikud linna valitsemises muutusi ei plaani ja lubavad tegutseda elanike huvides. Väidetavalt pole nende erakonnast lahkumine lõplik otsus.

«Me otsustasime mitte heita varju Keskerakonnale ja lahkuda erakonnast, kuni meid õigeks mõistetakse. Seejärel kaalume erakonnas jätkamist,» ütles uue fraktsiooni esimees Aleksei Voronov ERRile.

Tänase linnavolikogu istungi viimase päevakorrapunktina toimunud esimehe valimisel kogus Irina Janovitš 21 häält ning sai seega Narva linnavolikogu uueks esimeheks.

«Mina ei ole Keskerakonna liige ja see on väga imelik situatsioon, mis toimus Narvas ja üldse Keskerakonnas,» kommenteeris Janovitš. 

Opositsiooniline Meie Narva esitas volikogu esimehe kandidaadiks Jana Kontrašova, kes sai kaheksa häält.

Lisaks esitas istungil äsja moodustatud fraktsiooni Meie Kodu Narva esimees Aleksei Voronov avalikus ettekandes kuriteoteate Viru ringkonnaprokuratuurile volikogu liikme Ants Kutti kohta, kes olles üheaegselt Narva volikogu liige ja SA Narva Muuseum nõukogu liige, on kolmel korral hääletanud volikogu istungitel Narva muuseumile raha eraldamise poolt 9,5 miljoni euro ulatuses, värske fraktsioon.

Lähtuvalt Narva linnavolikogu töökorrale ei oleks Kutti uue fraktsiooni kinnitusel tohtinud osa võtta sellise üksikakti arutamisest ja otsustamisest, mille suhtes tal on huvide konflikt, ja ta oleks pidanud ennast sellest taandama.

Avalduses palutakse kontrollida, kas Ants Kutti tegevuses on olemas kuriteotunnused. Ühtlasi pööras Aleksei Voronov tähelepanu sellele, et nimetatud kuriteoteates esinevad faktid on üks ühele sarnased Narva keskerakondlaste esitatud kahtlustustele ja kui Ants Kutti suhtes ei alustata menetlust, siis on tegemist poliitiliselt kallutatud politseitegevusega. 

Narva linnavolikogu liige ja Meie Narva fraktsiooni esimees Katri Raik selgitas enne istungit videointervjuus Postimehele, et Keskerakonna fraktsioon Narvas lõpetas oma tegevuse ning 21 Narva volikogu liiget, kes enne kuulusid Keskerakonna fraktsiooni, moodustasid uue fraktsiooni - Meie Kodu Narva.

«Oluline on see, et täna lõppes ära side Narva võimu ja Eesti keskvõimu vahel,» ütles Raik. «Narvas ei ole enam esindatud ühtegi Eesti parteid. See muidugi ei tähenda, et Narva eraldus praegu Eestist, nagu seda võib kergesti võtta, ja ma kujutan ette, et sellest lähipäevadel räägitakse palju.»

«See on lihtsalt 21 inimese otsus, kes on omavahel tihedasti seotud, kes on isiklikult väga solvunud praegu ja leiavad, et nende vastu alustatud uurimistoimingud on ülekohtused,» jätkas Raik. «Arusaadavalt ei ole kahtlustus veel süüdistus ja süüdistus ei ole süüdimõistmine. Kõik see võtab aega.»

Raik ütles, et põhiline küsimus on nüüd, kuidas praegusest seisust edasi minna. «Kas me suudame astuda nii suure sammu, et me hakkame arutama neid küsimusi, mis on Narva linna ees - töökohad, madal palk, linnakeskkond, riigigümnaasiumi asutamine, haigla töö kvaliteet.»

Keskerakond plaanib hakata oma organisatsiooni uuesti Narvas üles ehitama ning Raik ütles, et tulevikus on võimalik, et Meie Narva võiks nendega uuesti koalitsiooni moodustada. 

Keskfraktsiooni lagunemine sai Narvas alguse, kui Keskerakonna esimees Jüri Ratas nõudis, et kriminaaluurimise alla sattunud volinikud volikogust lahkusid. Seepeale astusid nad ise Keskerakonnast välja.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles