Vaata ajapilte! Tallinn enne ja nüüd (1)

Mihkel Maripuu
, video- ja fotoreporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veebruar 1991. Kivimürakas Pika jala väravatorni ees oli osa barrikaadidest, mille Eesti valitsus lasi rajada Toompea kaitseks pärast Vilniuse sündmusi. Praegu käivad sealtkaudu turistid, kes suunduvad Toompealt läbi Balti jaama Telliskivi hipsterlinnakusse.
Veebruar 1991. Kivimürakas Pika jala väravatorni ees oli osa barrikaadidest, mille Eesti valitsus lasi rajada Toompea kaitseks pärast Vilniuse sündmusi. Praegu käivad sealtkaudu turistid, kes suunduvad Toompealt läbi Balti jaama Telliskivi hipsterlinnakusse. Foto: Peeter Langovits/ETA/Filmiarhiiv

Ajad võivad meile praegu tunduda ärevad, kuid 1991. aasta oli Eestile palju ärevam. Jaanuaris korraldas Nõukogude Liidu miilitsa eriüksus OMON Vilniuses ja Riias rünnakud, mille käigus tapeti 16 inimest. Kevadel ründasid omonlased Balti riikide piiripunkte. Suvel tappis OMON Medinikai piiriületuspunktis seitse Leedu piirivalvurit. 19. augustil algas Moskvas vanameelsete kommunistide juhitud riigipööre ja sõjavägi saadeti iseseisvuse poole püüdlevate Balti riikide vastu. 20. augusti õhtul taastati Eesti Vabariik.

Tallinna toonased tänavad olid täis ebakindlust ja võõra võimu märke. Ent kõik läheb mööda, ka halb, ning seal, kus kunagi kõrgus Lenin ja valvasid vene sõdurid, on praegu lillepeenrad ja jalutavad turistid.

Ajad võivad meile praegu tunduda ärevad, kuid 1991. aasta oli Eestile palju ärevam. Jaanuaris korraldas Nõukogude Liidu miilitsa eriüksus OMON Vilniuses ja Riias rünnakud, mille käigus tapeti 16 inimest. Kevadel ründasid omonlased Balti riikide piiripunkte. Suvel tappis OMON Medinikai piiriületuspunktis seitse Leedu piirivalvurit.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles