Kaljulaid: maailm kaotas koos Annaniga suurepärase juhi (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti president Kersti Kaljulaid
Eesti president Kersti Kaljulaid Foto: Chris Kleponis/CNP/AdMedi/SIPA / Chris Kleponis/CNP/AdMedi/SIPA

President Kersti Kaljulaid avaldas sotsiaalmeedias kurbust laupäeval surnud ÜRO endise peasekretäri Kofi Annani surma üle ja nentis, et maailm on kaotanud suurepärase juhi.

«Uudis Kofi Annani lahkumisest teeb kurvaks,» tviitis Kaljulaid. «Maailm kaotas suurepärase juhi, humanisti ja rahusobitaja,» kirjutas president, avaldades kaastunnet Annani perele ja sõpradele.

Endine ÜRO peasekretär ja Nobeli rahupreemia laureaat Kofi Annan suri laupäeval pärast lühikest haigust 80 aasta vanuselt Šveitsis, teatas tema sihtasutus.

«Annani perekond ja Kofi Annani sihtasutus teatavad suure kurbusega, et Kofi Annan, endine ÜRO peasekretär ja Nobeli rahupreemia laureaat lahkus laupäeval, 18. augustil lühikese haiguse järel rahulikult meie hulgast,» seisis sihtasutuse avalduses.

ÜRO ridadest tõusnud ning maailma hinnatuimaks diplomaadiks ja maailmaorganisatsiooni sümboliks saanud Annan oli esimene mustanahaline ja aafriklane peasekretäri ametis.

Annan sündis 1938. aastal Ghanas ning pea kogu tema karjäär möödus ÜROs. 1997. aastal valiti ta organisatsiooni seitsmendaks peasekretäriks ning ta töötas sel kohal kaks ametiaega - 2006. aastani.

2001. aastal said Annan ja ÜRO Nobeli rahupreemia ülemaailmse aidsi, tuberkuloosi ja malaaria vastase võitluse fondi asutamise eest.

2006. aastal peasekretäri ametist lahkudes jättis Annan endast maha senisest jõulisemalt rahuvalves osaleva ning ülemaailmse vaesusega võitleva organisatsiooni.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles