Kultuuriministeerium: tasuta tähtpäeva ürituste üle võib tulevikus arutleda (1)

Kadi Raal
, Päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üheslaulmine.
Üheslaulmine. Foto: Joakim Klementi/Postimees

Tänasel päeval kultuuriministeerium ühegi erisündmuse korraldamisega ei tegele ning seega ei soovi kommenteerida nädalavahetusel toimunud üheslalumise piletihinda. Samas leiab ministeerium, et tulevikus võib arutleda, kas riiklike tähtpäevade erisündmused peaksid alati kõigile tasuta olema. 

Pühapäeval toimus Tallinna lauluväljakul Eesti Vabariigi sajandale sünnipäevale pühendatud üheslaulmine «Laulu võim». Neil, kes soovis lauluväljakul kooridega kaasa laulda, tuli omale selleks eelmüügist soetada kümneeurone pääse või kohapeal 15 eurot välja käia. 

Juulis uuris Postimehe lugeja, miks tuleb sellisel rahvapeol osalemiseks omale pilet osta. Toona selgitas Eesti Vabariik 100 suursündmuste juht Margus Kasterpalu, et üheslaulmisele järgneb kontsert ning piletiraha aitab katta produktsioonikulusid. 

Pühapäevase üheslaulmise järel kerkis taas esile küsimus, kas sellised üritused ei peaks ehk olema kõigile tasuta ning kas korralduskulusid ei võiks kanda riik. 

Kultuuriministeeriumi kommunikatsiooniosakonna juhataja Meelis Kompus selgitas Postimehele, et kultuuriministeerium ei ole kunagi ühegi erisündmuse korraldaja olnud ning lisas, et selle jaoks on eraldi organisatsioonid. «Laulupeo puhul on selleks näiteks Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutus.»

«Riiklike tähtpäevade või ühendkordsete pikemate tähistamisperioodide sisustamine ning selleks eelarve planeerimine vajab arutelu ning seeläbi ka piisava eelarve planeerimist, kui leitakse, et sellised sündmused peaksid olema alati rahvale priipääsmega,» vastas Kompus küsimusele, kas analoogseid üritusi võiks edaspidi korraldada riikliku rahastusega. 

Praegu on riiklike pühade ja tähtpäevade tähistamise vastutus jaotatud eri riigiasutuste vahel. Pühade ja tähtpäevade koordineerimiseks moodustati 2011. aastal riigikantselei juurde ministeeriumide ning teiste riigi institutsioonide ja asutuste esindajatest koosnev töögrupp. 

Üheslaulmise korraldajaks oli eraõiguslik kontserdikorraldaja Nargenfestival ning see kuulub riigikantselei juures tegutseva EV100 programmi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles