EV100: Alpinistid jõudsid Estonia mäetippu

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonia tipp
Estonia tipp Foto: Raivo Plumer

Eesti mägironijate ekspeditsioon jõudis täna, 22. augustil kell 14 Kõrgõstani-Tadžikistani piiril asuva 6211 m kõrguse Estonia mäetippu. Ekspeditsioon Kõrgõstani-Tadžikistani piiril asuva Estonia tippu on mägironijate kingitus Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul.

Ekspeditsiooni juhi Raivo Plumeri sõnul oli tõus Estonia tippu mägironijatele ränk katsumus.

"Tõus oli ränk ja liikumisaeg kokku üle üheteistkümne tunni. Võrreldes Estonia tippu tõusmise viimase korraga 28 aastat tagasi olid raskused teised, sest liustik on vahepeal palju muutunud. Tõusu viimane ots oli väga vaevaline ja võidu ajaga, sest ilm hakkas käest minema. Aga suutsime Eesti Vabariik 100 suviseks peonädalaks oma kingitusega siiski valmis saada," rääkis ekspeditsiooni juht Plumer.

Estonia tippu jõudis ekspeditsiooni kaheteistkümnest mägironijast kümme ja kaks jäid madalamale laagrisse. "Kohale jõudes sõime, pildistasime end koos Eesti lipuga ja püüdsime leida 1960. aasta ekspeditsiooni tipukirja," märkis ta.

Esimesed mägironijad jõudsid Estonia tippu kell 14 ja laskuma hakati kella 15.40 paiku kohaliku aja järgi.

"Nüüdseks oleme turvaliselt tagasi 5300 meetri peal laagris ja homme asume tagasiteele," ütles Plumer.

Üks mägironijatest, Argo Mere, laskus Estonia tipust 5300 meetri kõrgusel asuva laagrini suuskadel.

Estonia ekspeditsiooni sõnul kulub alates homsest grupil veel neli päeva, et jõuda Lenini baaslaagrisse. "Osad lähevad veel ka Lenini mäetipule," lisas ta. Estonia ekspeditsiooni kuuluvad mägironijad jõuavad Eestisse tagasi 6. septembril.

Estonia tipp on 6211 m kõrgune mägi Pamiiris Taga-Alai ahelikus, tegu on ainsa Eesti nime kandva kõrgemäetipuga maailmas. Viimati käisid Eesti mägironijad Estonia tipus sama teekonna läbi 28 aastat tagasi.

Estonia ekspeditsioon kuulub EV100 juubelimatkade programmi, mille raames toimuvad juubeliaasta jooksul matkad vooluveekogudel, looduskaitse- ja seiklusmatkad, avavete- ja pärimusmatkad, ratta- ja tõukerattamatkad, loodusvaatlus- ja korilusmatkadel, rabamatkad, auto- ja motomatkad ning tõukekelkude ja uisumatkad. EV100 matkasarja (www.ev100.ee/juubelimatkad) korraldavad Eesti Matkaliit, Riigikantselei EV100 korraldustoimkond ja Riigimetsa Majandamise Keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles