Galerii: Maarjamäel avatakse Eesti kommunismiohvrite memoriaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, üleeuroopalisel totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäeval, avatakse Tallinnas Maarjamäel Eesti kommunismiohvrite memoriaal. 

Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks rajatud kommunismiohvrite mälestuspaik koosneb kahest osast: «Teekond» ja «Koduaed».

«Teekond» on mälestuskoridor, mille seintele on jäädvustatud enam kui 22 000 elu kaotanud inimese nimed, kellest suur osa suri kodumaast kaugel ning kelle matmiskoht on enamasti teadmata. See koridor sümboliseerib totalitaarse režiimi armutust ja inimvaenulikkust.

«Koduaia» rahu ja turvalisust annavad edasi park õunapuudega ning mesilased memoriaali pargipoolsel seinal.

Memoriaali pidulik avamine algab kell 12.00. Sõnavõttudega esinevad president Kersti Kaljulaid, justiitsminister Urmas Reinsalu, Eesti Memento Liidu auesimees Leo Õispuu, Euroopa Mälu ja Süüme Koostöökogu nõukogu liige Göran Lindblad ning Eesti Kaitseväe juhataja kindral Riho Terras.

Avamisele on koostöös Eesti Memento Liiduga kutsutud enam kui 500 kommunistliku režiimi poolt represseeritut ja nende lähedast, samuti osalevad sündmusel valitsuse ning riigikogu liikmed, diplomaatiline korpus, kirikupead ja kõrgemad riigiametnikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles