Tõniste Danske rahapesust: inimesed ei peaks oma raha pärast kartma (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Tõniste
Toomas Tõniste Foto: Tiit Loim

Peaminister Jüri Ratas ja rahandusminister Toomas Tõniste ütlesid tänasel valitsuse pressikonverentsil, et mitte kõik läbi Danske liikunud raha ei olnud must ja tavainimesed ei peaks oma rahast ilma jäämise pärast muretsema.

«Kindlasti inimesed ei pea siin midagi kartma, et nad oma rahast ilma jääksid,» vastas Tõniste küsimusele, kuidas peaks rahapesu valguses toimima tavainimene. Ratase sõnul on illegaalse raha avastatud valdkond juba mõni aeg niikuinii suletud. 

«Ei saa öelda, et see Danske pank on tulnud eile lauale,» ütles Ratas, lisades, et seda on arutatud juba ka sel ja eelmisel aastal. «Päris palju infot on tulnud täna välja, mida võib-olla 2015. aastal toonasel valitsusel ei olnud.»

«Eesti ei ole koht rahapesuks,» jätkas peaminister, lisades, et peale rahapesuskandaali juhtumit tehtud toimingud on asutuste hinnangul muutnud Danske panga sisemist tegevust paremaks, kuid pole lahendanud kõiki küsimusi.

Ratas tõdes, et suur osa Danske juhtumi rahast oli ebaseaduslik, kuid ei finantsinspektsioon ega politsei- ja piirival veamet ei ütle, et kogu raha oli must. Ka Tõniste sõnul ei ole kuskil kinnitust, et tegemist oli kuritegelikul teel saadud rahaga.

Rahandusministri sõnul on aasta aega olnud üleval diskussioon e-riigi, e-residentsuse ja pankades kontode avamise keerukuse teemal. «See, mida me täna arutame, et nulltolerants rahapesule ja mustale rahale, siis kas 2008, 2010, 2012 meie ühiskond oli valmis selliseks diskussiooniks, selliseks nulltolerantsiks?» küsis Tõniste.

Ratase sõnul on e-residentsus toonud Eestile juurde palju majanduslikku edu. «Aga alati on see küsimus, kui avatud see uks on,» ütles Ratas. Ta selgitas, et uks on kas täiesti lahti või avatud nii palju, et läbi saab, aga kontroll nende üle, kes e-residentsust taotlevad ja pangakontot soovivad avada, on hästi kõrge.
 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles