Konrad Mägi näituse Kumus avab Eesti Vabariigi President

EV100 portaal
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konrad Mägi "Pühajärv" – 1918–1920. Õli, lõuend
Konrad Mägi "Pühajärv" – 1918–1920. Õli, lõuend Foto: http://www.ekm.ee/kumu

23. augustil avati Kumu kunstimuuseumis Konrad Mägi (1878–1925) maastikuvaadete näitus. Väljas on üle 40 maali kunstniku erinevatest loomeperioodidest ning fookuses on tema dramaatilised, intensiivse värvikasutuse ja tundliku loodustajuga teosed.

Lõuna-Eestis põlislaante vahel kasvanud Konrad Mägi jaoks oli looduse maalimine alati katse tungida looduses peituvate salapäraste ja müstiliste jõududeni. Tema jaoks pakkusid nii loodus kui ka selle maalimine peaaegu et sakraalseid kogemusi, kuna äärmiselt tundliku natuuriga kunstnik otsis pidevalt kokkupuudet reaalsusvälisega.

"On kaks teed, kuidas kunst võiks hõlmata elu," kirjutas kunstnik kunagi. "Mugav tee on mõistuse tee, mis hõlmab elu vaid selle juhuslikkuses, selle kurvas ja rumalas argisuses. Järsk tee, mis viib üle kuristike – see on hinge tee, kelle jaoks elu on sügav uni ja piinlev eelaimus teistsugustest suhetest, teistsugustest sügavikest kui need, milleni meie hale mõistus võib tungida." 

Konrad Mägi looming äratas väga laialdast tähelepanu juba kunstniku eluajal. Kuigi Nõukogude ajal oli tema teoste eksponeerimine mõnda aega põlu all, kujunes temast 1970. aastate lõpuks Eesti kunstiajaloo kanooniline autor.

Viimastel aastatel on hakatud Mägi fenomeni hindama ka Lääne-Euroopas: toimunud on tema isikunäitus Roomas, valik töid oli eksponeeritud Orsay muuseumis Pariisis. Ka väliskriitikas on esile tõstetud Mägi harukordset värvitaju ning erilist suhet loodusesse.

Kumu väljapanek ei ole retrospektiivne ega hõlma kõiki Mägi viljeletud žanreid, vaid keskendub tema maastikuvaadetele, mille kõrval tõusevad esile ka Itaalia perioodil Capril, Roomas ning Veneetsias valminud teosed.

Eesti Kunstimuuseumi direktor Sirje Helme sõnul peetakse Mäge kunstiajaloos kõige võimsamaks koloristiks.

"Ta on iseseisev ja sõltumatu looja, kelle panteistlik loodusvaade kõrgub Eestis nii armastatud maastikumaali kohal. Vaimustunud sajandialguse kunsti loomingulisest vabadusest, jäi ta oma loomingus alati suverääniks, ta ei jäljenda kedagi, vaid usaldab vaid oma vaistu ja taju. Konrad Mägi looming on partner Euroopa modernismi suurte meistrite reas," kirjeldas Helme. 

Näitusega kaasneb kataloog nii eesti kui ka inglise keeles. Näitust saadab ka põhjalik audiogiid ning võimalik on vaadata äsjavalminud tutvustusfilmi Konrad Mägi loomingu tähendusest.

Konrad Mägi (1878–1925) näitus toimub osana Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva pidustuste rahvusvahelisest programmist, mille jooksul leiab juubeliaastal aset rohkem kui 100 üritust üle kogu maailma. Eesti Kunstimuuseumi välisnäituste programm algas eelmisel aastal koos Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise algusega, mille raames jõudis Eesti Kunstimuuseumi ja EV100 koostöös Brüsseli Bozari kunstikeskusesse eesti kaasaegse kunsti näitus "Ekraani arheoloogia" ja Rooma Galleria Nazionale d’Arte Moderna e Contemporaneasse suurnäitus „Konrad Mägi“.

Käesoleva aasta jaanuaris avati Rahvusgaleriis Washingtonis koostöönäitus "Michel Sittow. Eesti maalikunstnik Euroopa õukondades" ja alates 8. juunist näeb näitust Kumu kunstimuuseumi suures saalis. Aprillis avanes Pariisis Orsay Muuseumis Baltimaade ühine suurnäitus "Sümbolism Baltimaade kunstis", mida on võimalik näha Kumus 2018. aasta teisel poolel. Alates juulist on avatud näitus "Ekraani arheoloogia".

  • Näituse kuraator: Eero Epner
  • Koordinaator: Liis Pählapuu
  • Kujundaja: Tõnis Saadoja
  • Graafiline disainer: Kätlin Tischler
  • Näitus toimub Kumu kunstimuuseumi 3. korruse B tiivas ning on avatud 24. augustist 2018 kuni 24. märtsini 2019.
  • Näitust toetavad: Eesti Kultuurkapital Kaubamaja AS Nordic Hotel OÜ Liviko AS Sadolin Akzo Nobel Baltics AS 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles