Segaduses Sults võttis enda arvates vastu Abhaasia valitsuse kõrgeima autasu (31)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Facebook

Riigikogu liige Märt Sults (KE) ütles täna Postimehele, et võttis vastu Abhaasia valitsuse kõige kõrgema autasu. Viis minutit hiljem soovis ta aga parandada, et tegelikult võttis ta vastu Abhaasia grusiinide tänumeene ja ta ei saanud nende vahest lihtsalt aru.

«See on Abhaasia valitsuse kõige kõrgem autasu,» kommenteeris Märt Sults enda Facebooki postitust, mille kohaselt võttis ta eile Kiviõlis vastu Abhaasia Autonoomse Vabariigi valitsuse autasu. Sultsi sõnul pälvis ta tänumeene nädal aega kestnud spordilaagri korraldamise eest, millest võtsid osa nii Araabia Ühendemiraatide, Gruusia kui ka Eesti noored.

Asja teeb vastuoluliseks see, et Eesti valitsus ei ole Abhaasiat tunnustanud – ÜRO liikmesriikidest on Abhaasia iseseisvust tunnustanud vaid Venemaa, Nicaragua, Venezuela ja Nauru. Seega läheb sellise autasu vastuvõtmine vastuollu Eesti Vabariigi valitsuse seisukohaga.

«See asi tuleb poliitikast nii kaugel hoida, kui vähegi võimalik,» leidis Sults ise, et spordiürituste puhul poliitikareeglid ei kehti.

Kogu lugu läks aga veelgi segasemaks pärast Postimehe esimest arupäringut, kui Sults tagasi helistas ja oma lugu valitsuse tänumeenest muutis. «Üritus oli Abhaasia grusiinidega, mitte Abhaasia valitsusega,» sõnas ta.

Poliitiku sõnul oli tegemist Abhaasia valitsuse grusiinidest liikmetega, kes on tagakiusatavad Abhaasia valitsuse poolt ja Kremli-meelsed ei ole nad mitte mingil juhul.

«Need olid Abhaasia grusiinid, mitte Abhaasia…mitte abhaaslased. Mina ei saanud nende vahest aru, aga need olid Abhaasia grusiinid,» proovis Sults selgitada, kellega ta siis lõppude lõpuks ikkagi kohtus ja kellelt ta tänumeene sai.

Küsimuse peale, kas Abhaasia valitsus oli siis ikkagi üritusega seotud või mitte, vastas poliitik, et tänumeene üle andnud grusiinid on Abhaasia parlamendi liikmed.

«Meie valitsuses on ka kolm erakonda, nemad on ka selle parlamendi liikmed, mitte valitsuse, aga nad on Gruusia delegaadid, ütleme nii, et grusiinid Abhaasia parlamendis,» selgitas Sults.

Postimees võttis selguse saamiseks ühendust üritust väisanud grusiiniga, kelle sõnul polnud seal viibinud grusiinidel mingisugust seost Abhaasia valitsusega. Anonüümsust palunud grusiini sõnul kingiti Sultsile nende poolt korraldatud tänuüritusel lihtsalt Gruusia suveniir, mitte Abhaasia valitsuse kõige kõrgem autasu.

Samuti selgitas ta, et tänuürituse eesmärgiks oli koos Eestis ja Abhaasias elavate grusiinidega mälestada Abhaasia genotsiidi, mille tähtpäev oli eile. 

Grusiin tõdes, et oli ebameeldiv kuulda, kuidas poliitik Märt Sults aru ei saanud, kellega ta üritusel suhtles ja kellelt ta tänuavaldused vastu võttis. 

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles