Ilvese sõnul võiks NATO peakorter edaspidi McCaini nime kanda (8)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: PETRAS MALUKAS/AFP/Scanpix

Eesti ekspresident Toomas Hendrik Ilves kirjutab Twitteris, et Eesti võiks Põhja-Atlandi Nõukogus teha ettepaneku nimetada NATO äsja valmis saanud peakorter USA senaatori, Eesti toetaja ja sõbra John McCaini järgi, kes suri laupäeval. 

«Olles vangistet kuus aastat kommunistide poolt, teadis ta paremini kui pea ükski tänapäeva ameeriklane, mida tähendab vabadus,» märkis Ilves. «Eesti näitaks oma austust nii tema kui vabaduse eest seisnute vastu, tehes ettepaneku nimetada vastvalminud NATO peakorter John McCaini järgi.»

Ilves tviitis, et Vene vägede väljaviimise ja Eesti NATO-sse astumise kaudu kujutas John McCain endast Eesti suurimaid sõpru ja toetajaid.

«Kindlasti John McCain on üks neist, kes igas mõttes nii oma sõjaväelasekarjääri kui oma poliitikukarjääriga on seda kõike kõige ehedamal moel väärt,» ütles välisminister Sven Mikser. Tema sõnul on Ilvese pakutud mõte väga ilus, kuid tuleb kindlasti läbi mõelda, kuidas McCaini väärikat mälestamist kõige paremini teha.

Eesti saaks vastava ettepaneku teha Põhja-Atlandi Nõukogus ehk NAC-is juba esmaspäeval.

McCain suri laupäeval 81-aastasena ajukasvaja tõttu. Senaatoril diagnoositi mullu glioblastoom, sama agressiivne ajukasvaja vorm, mis võttis 2009. aastal elu teiselt senati suurkujult Ted Kennedylt.

McCain veetis senatis enam kui kolm aastakümmet. Ta on ühtlasi ka sõjaveteran, kes on olnud aastaid Vietnamis sõjavangis. Trump on öelnud, et ei pea McCaini sõjakangelaseks, sest ta langes vangi. Hoolimata pingelistest suhetest avaldas Trump laupäeval Twitteris McCaini perekonnale sügavat kaastunnet ja edastas oma lugupidamise.

McCaini kolleegid on juba kuid olnud valmis halvimaks pärast seda, kui Arizona senaator tõmbus avalikust elust tagasi vähi vastu võitlemiseks. Sellest hoolimata raputasid neid äsjased uudised. Harvaesineva ühtsustundega esitati austusavaldusi nii vabariiklaste kui ka demokraatide seast. 

McCaini karjäär Washingtonis tipnes ikoonilise figuurina senatis pärast kaht ebaõnnestunud presidendiks kandideerimist. Viimasel ajal on ta silma torganud president Donald Trumpi valjuhäälse kriitikuna.

Mais kutsus McCain üles kaassenaatoreid seisma vastu Gina Haspelile, kes oli Trumpi nominatsioon CIA direktori ametikohale. Selle peale lekkisid Valgest Majast toonase Trumpi assistendi Kelly Sandleri kommentaarid, kus ta olevat koosolekul nalja visanud, et McCain on niigi suremas. 

Juulis ütles McCain Trumpi ja Venemaa presidendi Vladimir Putini kohtumise kohta, et see oli kõige häbiväärsem käitumine Ameerika presidendi poolt mäletamisväärses ajas.

McCain sündis 29. augustil 1936. aastal. Eeloleval kolmapäeval saanuks McCain seega 82-aastaseks. Ta oli kaks korda abielus ja tal oli kokku seitse last.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles