Välisluure juht Mikk Marran: iga riik otsustab mõjuagentide avalikustamise ise (16)

Urmas Jaagant
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisluureameti juhi Mikk Marrani sõnul on tänuväärne, kui tema harvad avalikud sõnavõtud tekitavad arutelu ja reaktsioone.
Eesti välisluureameti juhi Mikk Marrani sõnul on tänuväärne, kui tema harvad avalikud sõnavõtud tekitavad arutelu ja reaktsioone. Foto: Madis Sinivee

Juuli lõpus pälvis Eestis suurt tähelepanu välisluureameti juhi Mikk Marrani sõnavõtt, kus ta ütles, et on tuvastatud poliitikute, ajakirjanike, diplomaatide ja äritegelaste võrgustik, kes on Venemaa mõjuagendid ja kes teevad seda, mida Kreml käsib. Marran nõustus vastama Postimehe küsimustele – ka lisaküsimustele – kirjalikult ja selgitama, miks ta sellise avalduse tegi ning miks mõjuagente ei paljastata, kuigi nende võrgustik on teada.

Mida te täpselt silmas pidasite, kui ütlesite, et on avastatud Vene mõjuagentide võrgustik?

Esinesin juulis Aspeni julgeolekukonverentsil USAs, kus olid koos USA julgeolekupoliitikat kujundavad inimesed. Minu põhisõnum sel üritusel oli, et Kreml teeb süsteemset mõjutustegevust lääneriikide lõhestamiseks ja selleks, et muuta lääneriikide poliitika Venemaa suhtes sõbralikumaks, näiteks kaotada Ida-Ukraina ja Krimmiga seotud sanktsioonid.

Ütlesin, et välisluureamet on tuvastanud Lääne-Euroopas poliitikud, kes osalevad Kremli mõjutustegevuses ja suunavad Euroopa poliitikat Venemaale soodsalt. Eesti ajakirjanduses omandas minu sõnum teise konteksti – justkui oleksin rääkinud mõjuagentidest Eestis. Seda ma ei teinud.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles