Startup’i tipptegija Sass: PPA, kus kuradi kiviajas te elate? (15)

Heelia Sillamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragnar Sass.
Ragnar Sass. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

Startup'i tipptegija Ragnar Sass väljendas Facebookis nördimust politsei-ja piirivalveameti töökorralduse üle, kirjutades, et see on väärt vähemalt Lenini ordenit. 

«Minu siiras tänu Eesti Vabariigi siseminister Andres Anveltile ja politseiameti juhile Elmar Vaherile, kes töötavad palehigis et Eesti Vabariik tagasi Nõukogude Liitu viia,» kirjutas Pipedrive'i kaasasutaja Ragnar Sass Facebookis.

«PPA teeninduste järjekorrad ja töökorraldus on väärt vähemalt Lenini ordenit, sest nii sitta olukorda ei ole kindlasti Eesti ajal olnud,» jätkas Eesti startup- maailma tipptegija oma postituses.

Tema sõnul lõpetas möödunud reedel PPA Tammsaare teeninduspunkt kaheksa minutit pärast uste avamist D-viisa avalduste vastuvõtmise, sest kogu päeva töömaht sai täis. Sass selgitas, et D-viisa annab lühiajalise töötamise õiguse Eestis ja on näiteks abivahendiks, kui elamisluba pole veel väljastatud.

«Lahke PPA töötaja palus tulla tagasi esmaspäeva hommikul, vähemalt tund aega enne avamist järjekorda, sest siis on on lootust. Mis veel parem – ühe viisataotluse protsessimine PPA inimese poolt võtab kaks tundi! Enamik aega selleks kulub lihtsalt manuaalseks taotluse sisestamiseks. Üks inimene teeb seega neli taotlust päevas! Ehk siis viisa taotlemiseks läheb kogu päev – lihtsalt oodates!» kommenteeris Pipedrive’i kaasasutaja.

Sassi sõnul on teistes teeninduspunktides olukord täpselt sama ning vaatamata sellele, et kõik on sellest olukorrast juba pikalt teadlikud olnud, ei liiguta keegi lillegi. Samuti pole tema sõnul D-viisa jaoks võimalik ka aega ette broneerida.

«Ahjaa – kui te arvate et ID-kaardi/passi taotlemise, vahetamise järjekorrad on läinud vahepeal lühemaks, siis no - Tammsaare ukse taga oli enne avamist vähemalt 40 inimesega järjekord. Ja nii iga päev,» kirjutas Sass.

Ettevõtja arutles, et mis saab veel siis, kui ühel päeval hakkab Eesti startup- viisa reaalselt tööle ja Eestisse soovib tulla mitte kümneid, vaid sadu uusi ettevõtjaid.

«PPA, kus kuradi kiviajas te elate – nagu in real!» lõpetas Sass Facebooki postituse.

Pipedrive’i kaasasutaja sõnul sai ta oma postitusele palju vastukaja, mis kinnitab, et see probleem on tõesti sügav. «Ja selgelt on tunda et PPA ametnikud on olukorraga leppinud ja isegi ei oska paremat lahendust pakkuda kui hommikust hommikusse kohale tulek. Vähemalt üks tuttav plaanib nüüd minna D-viisat taotlema Pärnusse või Tartusse. Mis on täiesti uskumatu,» kommenteeris Ragnar Sass.

Politsei- ja Piirivalveameti identiteedi ja staatuste büroo peaeksperdi Marit Abrami kommentaar:

Eestis toimub dokumentide vahetamine tsüklitena. Sel ja järgmisel aastal on dokumenditaotluste arv kõige suurem, alates 2020. aastast hakkab see langema. ID-kaardi ja passi taotlusi on käesoleval aastal esitatud varem prognoositu piires, küll aga on oluliselt kasvanud ajamahukate menetluste arv nagu viisa ja elamisloa taotlemine ning lühiajalise töötamise registreerimine.

Ajamahukate menetlustega tegelevad nii Tammsaare kui ka Pinna teeninduses konkreetsed ametnikud. Selleks, et viisa väljastamisprotsess läheks kiiremini, on kliendil vaja kaasa võtta kõik vajalikud dokumendid ja korrektselt täidetud taotlusankeet. Kui kliendil on kaasas kõik vajalikud dokumendid ja ankeet korrektselt täidetud, siis võib menetlus võtta aega keskmiselt tund kuni poolteist.

24. augustil võttis Tammsaare teenindus vastu 14 viisataotlust ja väljastas 15 viisakleebist, Pinna teenindus võttis vastu üheksa viisataotlust ja väljastas kuus kleebist.

Tulevikus on meil plaanis pakkuda ka D-viisa taotlejatel võimalus broneerida aeg endale sarnaselt elamislubade taotlejatega.

Eelmisel nädalal oli Tammsaare teeninduses keskmine ooteaeg 39 ja Pinna teeninduses 60 minutit. Kõigi Eesti teeninduste peale kokku oli keskmine ooteaeg 14 minutit.

Eesti kodanikul, kel on vaja taotleda korduvat ID-kaarti, soovitame kasutada e-teenindust. E-teeninduse kaudu saab vaid mõne minutiga esitada taotleda ID-kaarti ning seda saab teha nii kodust kui ka töölt. E-teeninduse kasutamisega kaob ära vajadus tulla eraldi teenindusse ning sellega saab säästa väärtuslikku aega. Dokumenti saab taotleda ka läbi nutitelefoni või tahvelarvutiga lehel etaotlus.politsei.ee. Praeguseks on e-teeninduse kaudu ID-kaardi taotluse esitanud ligi 42 000 inimest, neist üle 25 000 sel aastal.  

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles