Haridusministeerium tahab põhikooli lõpueksamid ära jätta (64)

Kadi Raal
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhikooli lõpetajad ei pea varsti enam eksameid tegema.
Põhikooli lõpetajad ei pea varsti enam eksameid tegema. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Ministeerium tahab põhikooli lõpueksamid ja tasemetööd praegusel kujul kaotada ning edaspidi jätta kooli pädevusse otsustada, kas õpilane on põhihariduse omandamiseks täitnud kõik tingimused. 

Haridus- ja teadusminister Mailis Reps teatas tänasel pressikonverentsil, et üheks ministeeriumi eesmärgiks sel õppeaastal on põhikooli lõpueksamid ja tasemetööd praegusel kujul kaotada. Põhikooli lõpetamise tingimused määratakse ka edaspidi riiklikus õppekavas, kuid õigus ja pädevus otsustada, kas õpilane on õppekava läbinud, põhihariduse omandanud ja lõpetamise tingimused täitnud, on koolil.

Ministeeriumi seisukoht on, et praegune lõpueksamite süsteem ei toeta õppijakesksuse põhimõtet ning õpilase toetamist vastavalt tema individuaalsele suutlikkusele, sest põhikooli lõpetamiseks tuleb kõigil õpilastel sooritada ühesugune eksam. See aga survestab koole keskenduma eelkõige õpilaste eksamiteks ettevalmistamisele, kuid olulisem on teadmiste, oskuste, mõistmise ja analüüsivõime kujundamine.

Muudatuste eesmärgiks on pakkuda senisest mitmekesisemat ja kvaliteetsemat tagasisidet põhikoolide õppetöö planeerimiseks ja läbiviimiseks, koolide tulemuslikkuse jälgimiseks, samuti optimeerida õpilaste ja koolide testimisega seotud koormust.

Põhikooli lõpueksamite ja tasemetööde lõpliku kaotamise üle langetab otsuse riigikogu ning kõige varemalt jõustub otsus 2020. aastal. 

Kommentaarid (64)
Copy
Tagasi üles