Rebane: Postimehes kirjeldatu tähendab infosõda (34)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Rebane
Raul Rebane Foto: Elmo Riig / Sakala

Strateegilise kommunikatsiooni ekspert Raul Rebane nimetab Postimehes paljastatud Kremli juhitud propagandavõrgustikku Ida-Euroopas infosõjaks.

«Ma ei ole ahne, ma tahan ainult neid maid, mis piirnevad minu maaga!» – See ütlus on omistatud ühele Texase farmerile, aga on nüüdisajal saavutanud strateegia tähenduse. See puudutab ka meid. Siin loos kirjeldatud skeemid on süsteemne infotegevus võõral territooriumil ehk infosõda.

See ei ole baitide juhuslik liikumine, see on teadlik tegevus eesmärgiga muuta eelkõige eliidi otsuseid. Naiivne ja tegevuseta suhtumine sellesse pikapeale hävitab, aga just sellise naiivsuse sees on lääs elanud pikka aega. Krimm ja Ukraina olid äratuskellad, aga pikk maa on minna.

Näiteks termin «sõjalis-kultuuriline kompleks» tekitab paljudes kultuuriinimestes õudu, aga kui sa ei saa aru, et oled selle sees objekt, kelle arvamust muudetakse retoorikaga, siis nii ongi. Sa kaotad võitluseta, ise aru saamata, et oled kaotanud.

Vene propagandavõrgustik Baltimaades on tegutsenud kogu aeg, seejuures viimasel ajal ilmselt aktiivsemalt. Surve riigi suunamuutuseks läänest itta on meedias kasvanud ja tõenäoliselt näeme seda veel rohkem algaval poliitikahooajal.

Eelmisel aastal Ukrainas tehtud ülimahukas uuring «Euroopa Liidu ja Idapartnerluse riikide imago vene meedias» tõestas selgelt, et ajakirjandus Venemaal ei toimi sündmus- ja faktipõhiselt, vaid etteantud teemal, millest kujunevad lood.

Seda mustrit tõestab see lugu. Vastuolud USAga, lagunev Euroopa, kaduvad väärtused, eelkõige homoteema, võitlus sanktsioonide vastu jne on peamised teemad, mida tuleb käsitleda. Ja käsitletaksegi.

Need lood jõuavad ka siia, meie poliitilisse retoorikasse ja saavad eelseisva valimisdebati osaks. Naiivne poliitik on aga veel hullem kui naiivne ajakirjanik. Hämmastav, kuidas valimiste mõjutamine mujalt meil tähelepanuta jääb.

Loodan väga, et siin avaldatud faktid aitavad suurendada poliitikute arusaamist, et niikaua, kui Eestis jätkub senine PBK-poliitika, ei ole sõltumatud valimised võimalikud. Kui arusaamine ei kasva, siis ärge valimistulemusi vaadates imestage.

Kommentaarid (34)
Copy
Tagasi üles