Eelnõu: muinsuskaitseametist saab kultuuripärandiamet, kaitse alla võetakse ka arheoloogiline leiukoht (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogilised väljakaevamised Toris.
Arheoloogilised väljakaevamised Toris. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Valitsus arutab neljapäeval muinsuskaitseseaduse muutmise eelnõu, mille ühe punkti järgi kaitstaks lisaks senisele arheoloogilisele leiule ka arheoloogiline leiukoht, samuti nimetataks muinsuskaitseamet ümber kultuuripärandiametiks.

Eelnõu järgi soovitakse lisaks senisele arheoloogilisele leiule kaitsta ka arheoloogilist leiukohta, teatas valitsuse pressiesindaja kolmapäeval BNS-ile. Eelnõu sätestab muinsuskaitse põhimõtted ning reguleerib kultuurimälestiseks, muinsuskaitsealaks ja arheoloogiliseks leiukohaks tunnistamist, nende kaitset ja säilimise korraldamist.

Eelnõu järgi tasakaalustatakse senisest enam ka riigi ja kultuurimälestise omaniku õigusi ja kohustusi. Selleks sätestatakse otsuste tegemisele suurem paindlikkus.

Veel soovitakse muuta muinsuskaitseamet kultuuripärandiametiks, sest ameti tegevus hakkab eelnõu kohaselt hõlmama nii muinsuskaitse kui ka muuseumide valdkonda. Selline ümberkorraldus võimaldab kultuuriväärtuste valdkonda juhtida ühtselt, ühtlustada kultuuriministeeriumi töökorraldust ning valdkonna ühiseid ressursse paindlikumalt ja efektiivsemalt kasutada.

Eelnõu järgi vähendatakse kulusid, mida peab kultuurimälestise omanik seoses mälestisega kandma. Selleks hakatakse kultuurimälestise ja muinsuskaitsealal asuva ehitise omanikule hüvitama uuringule ja muinsuskaitselisele järelevalvele tehtud kulusid. Seni mälestise omaniku kulul toimunud muinsuskaitse eritingimuste koostamine on eelnõu järgi edaspidi kultuuripärandiameti ülesanne.

Samuti soovitakse leevendada muinsuskaitse valdkonnas mälestisel töid tegevate isikute pädevuse nõudeid. See tähendab, et senine tegevusloa nõue asendatakse majandustegevuse registris majandustegevusteate esitamise nõudega. Ka peab valdkonnas tegutseval füüsilisel isikul olema kas kutsetunnistus või kultuuripärandiameti välja antud pädevustunnistus.

Eelnõu on seotud valitsuse tegevusprogrammi ülesandega, millega nähakse ette Eesti pärandväärtuste säilimine ja muinsuskaitsealase töö korralduse kaasajastamine.

Eelnõuga kavandatavad muudatused jõustuvad 1. jaanuar 2019.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles