Venemaa libakommentaaride äri paljastatud (24)

Holger Roonemaa
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene propagandamasina paljastamine.
Vene propagandamasina paljastamine. Foto: Alari Paluots
  • Propagandakanal Baltnews sai Venemaalt varjatult raha, juhiseid ja korraldusi.
  • Aleksandr Kornilov ja Aleksandr Dorofejev ostsid tellisid veebikommentaare.
  • Agressiivsetele kommentaaride vahele pikiti tasakaalukamaid seisukohti.

Propagandakanali Baltnews sisu Venemaalt suunamise juhtum tirib päevavalgele ühe siiani poolavaliku saladuse nüansid – selle, kuidas käib veebikommentaaride tellimine Venemaa trollivabrikust.

Kõik teavad, et kuidagi seda ju tehakse. See tähendab, Venemaale vajalikke netikommentaare tellitakse ja suunatakse. Siiani polnud aga lähemalt teada, millistel tingimustel Kremli trollivabrikud oma teenust pakuvad.

Propagandakanali Baltnews juhtum näitab nüüd detailselt, kuidas see masinavärk töötab. Selgub, et Baltnewsi tarbeks Venemaalt varjatult raha, juhiseid ja korraldusi saanud Aleksandr Kornilov ja tema kaaslane Aleksandr Dorofejev ostsid sealsest trollivabrikust ka veebikommentaare.

Tellitud netikommentaar.
Tellitud netikommentaar. Foto: Kuvatõmmis

Postimehe valduses olevad Skype’i vestluste logid näitavad, et kommentaaride ostmisega tegeles just Dorofejev ning kommentaare telliti «katsetamiseks» meeste teises veebiportaalis, baltija.eu-s avaldatud lugude juurde. Baltija.eu, nagu ka Baltnews, on mõeldud peamiselt Eesti venekeelsele elanikkonnale.

Kolm aastat tagasi novembris pöördus Dorofejev Skype’is kellegi Artjomi poole. «Mis puudutab kommentaare, siis kas see käib teie kaudu?» küsis ta. Saanud jaatava vastuse, teatas Dorofejev, et eksperimendiks on vaja kommentaare baltija.eu-sse.

Artjom: «Oleme valmis aitama. Kas kommenteerida võib kõiki materjale?»

Tellitud netikommentaar.
Tellitud netikommentaar. Foto: Kuvatõmmis

Dorofejev: «Jah, kõike, mis huvi pakub, aga ärge vanu teemasid võtke. Kui palju erinevaid IP-aadresse te saate kasutada?»

Artjom: «Oleneb tellimise mahust. Kui minimaalselt 50 kommentaari, siis kirjutab neid tavaliselt üks-kaks inimest. Proxy servereid me ei kasuta, postitame otse. Miks oleks erinevaid IPsid vaja?»

Tellitud netikommentaar.
Tellitud netikommentaar. Foto: Kuvatõmmis

Dorofejev: «Ahhaa. Alustame 50 kommentaarist kahelt inimeselt sellel veebilehel, mis teile andsin. Kui kõik klapib, võime peagi edasi töötada teistel lehtedel juba suurema kommentaaride arvuga. Unikaalseid IPsid on vaja, et lehe omanikul ei tekiks põhjust arvata, et seal midagi hämarat korraldatakse, vaid et ikka reaalsed unikaalsed külastajad oleks.»

Artjom vastas küll, et võõrastele veebilehtedele tema reeglid kirjutada ei luba, ent siiski lepiti kokku, et 50 kommentaariga «katsetus» tehakse baltija.eu-s ära. Ühe kommentaari hind oli üheksa rubla ehk 11 eurosenti.

Võltskommentaare kirjutati kokku 22 artikli juurde. Osal puhkudel olid kommentaatorid agressiivsema meelestatusega, aga kohati esindasid ka tasakaalukamaid seisukohti.

Dorofejevile tagasi saadetud aruandest selgub, et võltskommentaatorid kasutasid nimesid nagu Boris, Russo-Turisto, Marks või Brat Stali. Mitme loo juures lõid nad omavahel näilise diskussiooni või sekkusid arutellu varasemate kommentaatoritega.

Näiteks loo juures, mis rääkis Pariisis toimunud terrorirünnakutest, viisid kommentaatorid teema Ukraina konfliktile.

«Tasub meeles pidada, et Ukraina terroriste ja sõdureid valmistas ette Eesti. Omaenda territooriumil…» kirjutas kommentaator nime all Miha Maklai.

Talle vastas aga Semjon Markov – see on üks nimedest, mida tasulised trollid kasutasid. «Kust see info pärit on? Ukraina võitlejaid õpetas välja USA. Mitte [vaid ühe] korra olen ma isegi näinud baase, kus nad said väljaõppe. Või intervjuu ühega võitlejatest, kus ta üksikasjalikult rääkis, mida nad õppisid, kuidas neid toideti jne.»

Tellitud netikommentaar.
Tellitud netikommentaar. Foto: Kuvatõmmis

Seejärel sekkus vestlusse järgmine võltskommentaator nimega Tor. «See ei ole täpne. Kuigi ka mina olen kuulnud sama arvamust, ei toetanud seda faktid,» kirjutas ta omakorda vastuseks Miha Maklaile.

Järgmise loo all, mis seekord ka tõepoolest puudutas olukorda Ukrainas, kirjutas sama Semjon Markovi nime all esinenud kommentaator: «Kiievi režiim sõltub täielikult Läänest tulevast abist. Mida Lääs tahtis, seda ta saavutas. Aga kogu see Maidan, see oli ainult tööriist eesmärgi saavutamiseks.»

«Vestlusse» sekkus Russo-Turisto, kelle nime taga peitus taas troll: «Loomulikult oli Maidan lääne korraldatud, ega siis rahvas ise otsustanud endale jalga tulistada ja juhtida end sellisesse orjusesse. Teine asi on, et seesama rahvas ei saa sündmuste olemusest lõplikult aru, siiralt uskudes, et läänes saab neil parem olema.»

Tellitud netikommentaar.
Tellitud netikommentaar. Foto: Kuvatõmmis

Sarnaseid võltskommentaare kirjutati kokku 22 artikli juurde. Osal puhkudel olid kommentaatorid agressiivsema meelestatusega, aga kohati esindasid ka tasakaalukamaid seisukohti.

Mis põhjustel ja millise edasise plaaniga Dorofejev kommentaare ostis, Skype’i vestlustest ei selgunud. Kui Postimees kommentaari küsimiseks tema poole pöördus, keeldus ta küsimustele sisuliselt vastamast, öeldes, et pole ostnud ei klikke ega kommentaare.

Näiteid trollide kirjutatud kommentaaridest

Vastuseks kommentaatorile, kelle meelest sobiks Ukraina riigipea Petro Porošenko sugustele püstitada vaid šokolaadist ausambaid:
«Elegantselt öeldud, toetan täielikult. Kogu see jutumärkides eliit tuleks võimalusel kiiremas korras kukutada. Sama kiiresti, kui sulab šokolaad kuuma käes, nii kiirelt tuleks ka neil seltsimeestel otsa saada.»
Margarita Kornõševa (Kremli-meelseks nimetatud endine venekeelse Delfi ajakirjanik – toim) kommentaari juures, milles ta süüdistab Balti riike liigses toetuses Ukrainale:
«Maailm läks hulluks – see on kõik, mida saan öelda. Mis kuradi Ukraina, milline partnerlus!!!! Euroopa ise korraldas selle palagani Ukrainas, aga nüüd ise «püüab» teda aidata – jama.»
Loo juures, milles öeldi, et Ukraina tollane peaminister Arseni Jatsenjuk süüdistas Venemaad terrorismi leviku soodustamises:
«Nõustun, et kogu praegune Ukraina valitsus on lääne ja USA marionett. Seega ei maksaks liiga tõsiselt võtta ei Jatsenjuki ega Porošenko sõnu.
Mulle tundub, et Jatsenjukki ei tasu poliitikuks nimetada. Ta on lihtsalt terrorist, kes kannab pintsakut. Ma ei usu, et see inimene pikalt jätkab, ta on kõiges ebakompetentne.»
Loo juures, milles väideti, et üks Poola ettevõte aitas vahendada Ukraina ja Katari vahelist relvatehingut:
«Mulle poolakad eriti ei meeldi. On loomulikult häid inimesi, aga suurem osa neist on mõneti kahepalgelised, nii nagu terve selle maa poliitika!»
Loo juures, milles väideti, et Maidanil esimestena hukkunud mehed ei surnud snaiprikuulidest, vaid neid tulistati lähedalt:
«Oli iseenesestmõistetav, et kõik oli korraldatud. Seepärast arvan, et kui õige aeg jõuab kätte, avatakse kõik kaardid ja paljud mõistavad, kes on selle segaduse eest süüdi.»

Kommentaarid (24)
Copy
Tagasi üles