Pildid: pioneerid lasid Kärevere silla õhku (2)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. jalaväebrigaadi pioneerikooli C-kategooria lõhkajad lasid sellel nädalal täiendkoolituse raames õhku vana Kärevere silla, et õppida erinevate lõhkelaengute mõju sillaelementidele ning konstruktsioonile.

Kursuse vastutava kapteni Urmas Tonto sõnul katsetati silla juures kuut erinevat laengutüüpi ning see oli suurepärane võimalus katsetada, mis selliste talade puhul töötab ning mis mitte.

Täiendkursuse praktilises osas kasutatud sillatalad on paar aastat tagasi demonteeritud 45-aastase Särevere silla detailid. Silla lahtimonteerimise eel viidi läbi mõõtmised silla seisukorra ja kandevõime testimiseks.

Juba siis sai alguse kaitseväe, maanteeameti ja kõrgkoolide koostöö sillakonstruktsioonide tundmaõppimisel. Pioneerikooli täiendkursuse raames oli lõhkeaine mõju sillakonstruktsioonidele jälgima tulnud Tallinna tehnikakõrgkooli spetsialistid.

«Saame siin lõhkamistulemusena saadud teadmisi ära kasutada oma õppetöös, sest on väga huvitav näha, mis juhtub sillaga juhtudel, mida tsiviilelus ette ei tule,» ütles lõhkamiskatsetusi jälginud Tallinna tehnikakõrgkooli professor Marti Kiisa ning pidas väärtuslikuks ka teadmist, milline võiks olla erinevate kahjustustega sillatalade kandevõime.

1. jalaväebrigaadi pioneeripataljoni pioneerikooli poolt läbiviidud C-kategooria lõhkajate kolmepäevasel täiendkursusel osalesid kaitseväe ja Kaitseliidu pioneerispetsialistid. Lõhkajate täiendkursused toimuvad regulaarselt kaks korda aastas – suve- ning talveperioodil. Kursused on oma iseloomult praktilised, et varasemalt omandatud teoreetilisi teadmisi kogemustega rikastada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles