Amet hoiatab: Keri tuletorn on endiselt äärmiselt varisemisohtlik ja avalikkusele suletud (2)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keri tuletorn.
Keri tuletorn. Foto: Küllike Rooväli

Kuigi meedia kaudu on tekkinud mulje, et Keri tuletorn on külastajatele ligipääsetav, sulges veeteede amet tuletorni avalikkusele suure varisemisohu tõttu juba 2017. aasta jaanuaris.

Selle tõttu palub veeteede amet ohutuse tagamiseks kõikidel Keri saare külastajatel vaadelda ajaloolist tuletorni distantsilt, amet on paigaldanud selleks ka hoiatavad sildid.

Eestis on kokku 41 töötavat tuletorni, millest osa on arhitektuurimälestised ja enamik ka tuletornihuviliste matkajate lemmiksihtkohad.

2019. aastal oma 300. sünnipäeva tähistav Keri tuletorn on veeteede ameti prioriteet number üks nii navigatsioonimärgi kui kultuuriväärtuse seisukohalt, kuid seni pole riigieelarvest tuletorni konstruktsiooni täielikuks rekonstrueerimiseks raha eraldatud, ehkki ametkond on kaks korda raha selleks taotlenud.

Seni on veeteede amet oma vabadest vahenditest saanud teha vaid kiireloomulisi remonttöid. Tuletorni navigatsioonituli on aga tipptehnoloogia järgi ehitatud ning täiesti töökorras.

Veeteede ametis koostatakse praegu uut taotlust tuletorni konstruktsiooni taastamiseks ning kui Keri tuletorn saaks rekonstrueeritud, tekiks võimalus selle ajalooliselt olulise tuletorni avamiseks ka külastajatele.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles