Halduskohus jättis kohutäitur Urmas Tärnu ametist tagandamise jõusse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtuhaamer.
Kohtuhaamer. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tallinna Halduskohus jättis reedel rahuldamata kohtutäitur Urmas Tärno kaebuse, milles ta soovis enda ametist tagandamine tühistada.

Apellatsioonkaebuse võib Tärno esitada Tallinna Ringkonnakohtule 30 päeva jooksul, teatas kohtu pressiesindaja BNS-ile.

Justiitsiministri käskkirjaga tagandati Tärno, alates käskkirja andmisest, ametist kohtutäituri seaduse 8 alusel. Seda põhjusel, et kohtutäitur ei olnud asunud hüvitama hagejale viimase kasuks kohtu poolt välja mõistetud summasid.

Poolte vahel oli vaidlus selle üle, kas Tärno ametist tagandamine, seal hulgas Tallinna kohtutäiturile Kaire Põltsile dokumentide ja asjaajamise üleandmise nõue, oli õiguspärane või mitte.

Kohtu hinnangul tegi kohtutäituri ametitegevuse tulemusena temalt kahjustatud isiku kasuks välja mõistetud nõuete mittetasumine mõistliku aja jooksul ega tasumise ajatamiseks hagejaga kokkuleppe mittesaavutamine võimatuks Tärnol jätkata tegutsemist kohtutäiturina. Seetõttu oli põhjendatud Tärno ametist tagandamine.

Kohus leidis ka, et kohtutäituri ametist tagandamisega seonduv dokumentide ja asjaajamise üleandmine teisele kohtutäiturile ei riku tema kui ametist tagandatud kohtutäituri subjektiivseid õigusi ega huve. «Kaebaja ametist tagandamine oli sobiv, vajalik ja kaitstava õigushüve kaalukust silmas pidades ka proportsionaalne meede,» märkis kohus. «Kohtutäiturile ei sobi venitada tema vastu esitatud kahjunõude hüvitamisega ebamõistlikult kaua, kahjustades seeläbi kogu ameti mainet.»

Kohus märkis ka, et kõnesolevate kohtuotsuste jõustumisest on möödunud piisavalt pikk aeg, kuid siiani ei olnud kaebaja teinud ühtegi toimingut, mis kasvõi kaudselt viitaks tema soovile hakata hagejale võlga tagasi maksma. Kohus leidis ka, et kaebajal puudus põhjendatud ootus, et ta saab ametis jätkata olukorras, kus ametikohustuste süülise rikkumisega tekitatud kahju on hüvitamata.

Sella aasta 9. jaanuaril jõustus kohtutäituri seaduse muudatus, mille kohaselt tagandab valdkonna eest vastutav minister kohtutäituri ametist, kui kohtutäitur ei hüvita temalt kohtutäituri seaduse alusel jõustunud kohtuotsusega välja mõistetud nõuet täies ulatuses mõistliku aja jooksul või kohtutäitur on esitanud seoses kõnesoleva nõudega kohtule avalduse võlgade ümberkujundamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles