Järgmisel nädalal avatakse Nõmme rajaja kuju

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sauel Uus Monumentaali töökojas valati pronksi Nikolai von Glehni kuju, mille autor on Seaküla Simson. Pildile jäi ka ettevõtte valaja-vormija Andres Aotäht.
Sauel Uus Monumentaali töökojas valati pronksi Nikolai von Glehni kuju, mille autor on Seaküla Simson. Pildile jäi ka ettevõtte valaja-vormija Andres Aotäht. Foto: Peeter Langovits

Järgmisel laupäeval, 12. novembril, mil tähistatakse Nõmmele linnaõiguste andmise 85. aastapäeva, avatakse Nõmme turu kõrval Nõmme rajaja Nikolai von Glehni kuju.


Praegu antakse pronkskujule Sauel ettevõtte Uus Monumentaal töökojas viimast lihvi. Valmis on ka kuju graniitalus Nõmme turu kõrval Mustamäe veerul. Millal kuju oma

Nikolai von Glehnile ausamba rajamiseks korraldasid Nõmme Heakorra Selts, Nõmme linnaosa valitsus ja Nõmme muuseum 2009. aasta alguses ideekavandi võistluse, mille võitis Aivar Simsoni ehk Seaküla Simsoni ja Kalev Lepiku võistlustöö. Kuju modelleerimisel aitas Simsonit skulptor Paul Mänd.

Linnaõiguste saamise aastapäevaks antakse välja ka raamat «Nikolai von Glehn: mees, kes rajas Nõmme». 112-leheküljelise raamatu tiraaž on 3000 eksemplari ja selle väljaandmiseks eraldas Nõmme linnaosa valitsus reservfondist 5559 eurot.

Nõmme linnaosavanema Erki Korpi sõnul on Nikolai von Glehnist aegade jooksul perioodilistes väljaannetes ilmunud mitmeid artikleid, kuid kokkuvõtvat teost, millel oleks püsivam väärtus, veel polnud. «Raamatust saab lähiaastatel linnaosavalitsuse kingitus näiteks parimatele koolilõpetajatele, tublimatele sportlastele, linnaosa külalistele ja loomulikult Nõmme 85. sünnipäeval kõigile neile, kes on Glehni pärandi ja seeläbi ka Nõmme identiteedi avamisele aastate jooksul kaasa aidanud,» selgitas linnaosavanem.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles