Simson: presidendil on kohustus sekkuda

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Mihkel Maripuu

Riik peab hakkama kohtuotsuseid täitma ning kui ta seda ei tee, on õigus ja kohustus sekkuda presidendil, kes saaks jätta järgmise aasta eelarve välja kuulutamata, leiab Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

Simson rõhutas, et seadused on täitmiseks kõigile ning seega peab ka riik hakkama kindlasti ka kohtuotsuseid täitma.

Samas tõdes ta, et ilmselt pole üheselt võimalik määratleda, milline on see mõistlik aeg, mille jooksul otsuseid täita tuleb. «See sõltub konkreetse otsuse mahust ning valdkonnast, mida see otsus puudutab.»

Vandeadvokaat Indrek Leppik küsis tänases Postimehes, kas saab nimetada demokraatlikuks riiki, mis jätab küüniliselt riigikohtu otsused täitmata, viidates näiteks kohustusele eristada seadusega kohalike omavalitsuse ja riigi ülesanded, riigikogu liikme keelule osaleda riigi osalusega äriühingute nõukogudes või nõudele vähendada liiga kõrgeid riigilõive.

«Kui tuua näiteid konkreetse artikli põhjal, siis mõistlik aeg riigikogu liikme osaluse keelamiseks riigi osalusega äriühingutes ei võta kuigi kaua. Keskerakond on sellise seaduseelnõu algatanud kahes järjestikuses riigikogu koosseisus. Kohalikele omavalitsuste ees kohustuste täitmise peab tagama kohtuotsusele järgneva riigieelarve koostamise käigus,» sõnas Simson.

Kui riik kohtuotsuseid ei täida, on Simsoni hinnangul õigus ja kohustus sekkuda presidendil. «President Ilves on oma kõnes juba ka hoiatanud, et kui seadusi täita ei suudeta, siis võtab ta kasutusele tema käes olevad meetmed. Nii ongi presidendil võimalus jätta välja kuulutamata 2012. aasta riigieelarve, sest sellega ei täideta kohtuotsust eraldada kohalike omavalitsuste ja riigi kohustusi,» arvas Keskerakonna fraktsiooni juht.

«Riigilõivude vähendamiseks on Keskerakonna fraktsioon algatanud seaduseelnõu, mis on praeguseks läbinud esimese lugemise. Ilmselgelt on aga koalitsioonil kavas see sahtlisse jätta, mida näitab ka 2012. aasta riigieelarvesse plaanitud riigilõivudest teenitavate tulude kasv,» lausus Simson.

«Niisiis oleme liiga kõrgete riigilõivude osas olukorras, kus riigikohus on teatanud, et need peavad vähenema, vastav seaduseelnõu on olemas, kuid valitsuskoalitsioon lihtsalt keeldub seda ellu viimast.»

«Riik peab hakkama seaduseid täitma, vastasel korral antakse avalikkusele signaal, et seadustest võibki soovi korral mööda vaadata. Näeme siin suurimat rolli presidendil, kelle õiguseks ja ka kohustuseks on nõuetele mitte vastavaid seadused jätta välja kuulutamata. Õigusriigis on kohtuotsus valitsusvastutust kandvate poliitiliste erakondade otsustest ülem ja nii peab see ka Eestis olema,» rõhutas Simson.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles