Lapsehoidjateks lubatakse ka ilma kutsetunnistuseta spetsialistid

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valitsus arutab homsel istungil sotsiaalhoolekande seaduse muudatusi, mis lubab lapsehoidjana töötada ka pedagoogilise või sotsiaaltöö eriala lõpetanud spetsialistidel.

Sotsiaalminister Hanno Pevkuri ettepanekul võimaldab eelnõuga tehtav muudatus töötada tegevusloaga lapsehoiuteenuse osutamisel lapsehoidjana mitte ainult vastava kutsetunnistuse omajatel, vaid ka teistel inimestel, kellel on selleks sobivad teadmised ja oskused.

Kehtiva sotsiaalhoolekande seaduse kohaselt saavad lapsehoidjana töötada alates järgmisest aastast ainult inimesed, kellel on lapsehoidja kutsetunnistus. Vastavalt eelnõule lisanduvad kutsetunnistuse omajatele ka inimesed, kes on lõpetanud eripedagoogika, koolieelse pedagoogika, sotsiaaltöö või lapsehoidja eriala.

Kui lapsehoiuteenust puudutavad muudatused jõustuvad 2012. aasta 1. jaanuaril, saavad katkematult edasi töötada inimesed, kelle haridus vastab nii enne kui ka pärast 2012. aastat kehtivatele nõuetele. Tegevusluba on kohustuslik vaid riigi või kohaliku omavalitsuse rahastatava lapsehoiuteenuse korral.

Lapsehoidja haridusnõuete muutmine puudutab inimesi, kes töötavad lapsehoidjana või soovivad töötada lapsehoidjana. Lapsehoiuteenuse nõuded, sealhulgas lapsehoidja haridusnõuded on kõikidele tegevusloaga teenuseosutajatele samad, sõltumata sellest, kas hoitakse puudega lapsi või mitte. Riik rahastab lapsehoiuteenust ainult raske või sügava puudega lastele.

Teine eelnõuga tehtav muudatus võimaldab määrata hooldaja täiskasvanud inimesele, kes lisaks eestkostele vajab hooldust. Kuna eestkoste ja hoolduse vajadus võib olla inimesel samaaegselt, ei ole põhjendatud hooldaja määramise võimaldamine ainult neile inimestele, kellele ei ole eestkostjat määratud. Kohalikul omavalitsusel on vastavalt eelnõule võimalus määrata hooldaja inimesele, kellel on ilmnenud eestkoste vajadus või eestkostja on juba määratud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles