Pilpaküla vanaproua võib oma kodus edasi elada

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
82-aastane Jekaterina Mikšena võib esialgu oma lennuvälja taguses kodus edasi elada.
82-aastane Jekaterina Mikšena võib esialgu oma lennuvälja taguses kodus edasi elada. Foto: Liis Treimann

Kuigi Tallinna Lennujaam asus lennuvälja taguse ala korrastamist ja sealse pilpaküla likvideerimist, võib piirkonna üks väheseid alalisi elanikke, 82-aastane Jekaterina Mikšena tänu Postimehes ilmunud artiklile kuni järgmise aasta 1. juulini oma kodus edasi elada.


«Härra Mühle lennujaamast helistas mulle ja soovitas avalduse teha, et ma tahan veel natuke siin olla,» rääkis vanaproua. Telefonivestluses lepiti kokku, et esialgu võib Mikšena oma kodus elada tuleva aasta 1. juulini. «Eks siis ole näha, mis saab. Võibolla leiab kuskil mõne väikese odava toakese esimesel või äärmisel juhul teisel korrusel,» lootis ta. Avalduse kirjutas naine tuttava juristi abil juba valmis. Veel sel nädalal viib ta selle koos pojaga lennujaama.

Tallinna Lennujaama arendusdirektor Tõnu Mühle ütles juba kuu aega tagasi Postimehele, et kui eakas inimene tõepoolest alaliselt seal elab, siis lähenetakse asjale kindlasti inimlikult ning keegi vanaprouat nüüd kohe jõuga tema kodust välja ajama ei hakka. Ala korrastustöödega alustatakse lennuvälja territooriumi kõrvalt ja liigutakse sealt kaugemale. Ka eile kinnitas Mühle, et Mikšena maja kallale niipea ei minda.

Lennuvälja aia ääres undavate võsalõikurite hääl kostab vanaproua hoovi peale ära, kuid enne tema õuele jõudmist on platsipuhastajatel veel suur töö ära teha. Nii suur, et vaevalt sellega enne talve tulekut valmis saadakse. Pärast seda, kui lennujaam Mikšenale tuleva suveni armuaega lubas, sai ta jõudu juurde ning jõuab ka õues askeldada. Seni tema juures elanud kassipojale lisaks tõid daatšade rajoonist lahkuvad naabreid tema hoole alla veel kaks kassi.

Kui üldiselt annavad lammutamisele minevas pilpakülas tooni käepärastest vahenditest kokku klopsitud putkad, siis Mikšena elab ühes vähestest päris majadest, mis selles piirkonnas leiduvad. Elamise sai sinna tema abikaasa, kes aastakümneid lennujaamas ametis oli. Kui erastamine algas, siis nemad sellele ei mõelnud, sest nii lennuväli kui selle ümbrus tundusid olevat igavesed. Ning milleks asjatult kollaseid kaarte kulutada.

Toonane kergemeelsus tuletas ennast vanaprouale julmalt meelde sel sügisel, kui temagi väravale löödi ähvardav kollane silt, mis käskis 1. novembriks platsi puhtaks teha ning oma kraami võõralt maalt ära viia. Minna pole Mikšenal aga kusagile. Linnas on küll 27 ruutmeetri suurune korter, kuid see asub liftita majas neljandal korrusel ning seal elab tema poeg koos oma naisega.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles