Liibanoni ajakirjanikud ei usu, et Abbas on otsene röövi tellija

Anneli Ammas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
20. septembril hukkus Bekaa orus tulevahetuses Liibanoni politseiga kaks eestlaste röövis kahtlustatavat isikut. Pildil vaatab Liibanoni julgeolekujõudude juht Ashraf Rifi autot, mida tapetud kasutasid, ja masinast leitud asju.
20. septembril hukkus Bekaa orus tulevahetuses Liibanoni politseiga kaks eestlaste röövis kahtlustatavat isikut. Pildil vaatab Liibanoni julgeolekujõudude juht Ashraf Rifi autot, mida tapetud kasutasid, ja masinast leitud asju. Foto: AP/Scanpix

Eile jõudis meediasse teade, et Süüria ja Liibanoni politsei koostöös on kinni võetud eestlastest ratturite röövimise ja pantvangistamise peaorganisaator Wael Abbas, keda oli taga otsitud suvest saadik, kuid Liibanoni ajakirjanikud ei usu, et mehe näol oli tegemist röövi otsese tellijaga.

Liibanoni politseiallikate väitel pidasid Süüria julgeolekutöötajad Wael Abbasi kinni Masnaa piiripunktis, kui ta üritas võltspassiga Süüriast Liibanoni tulla. Süüria võimud andsid mehe üle Liibanoni politseile.

Liibanoni ajakirjaniku Patrick Galey sõnul ei ole kinnipeetul varem politseiga kuritegevuse tõttu kokkupuudet olnud. «Ka ei ole ta ilmselt seotud mingi tuntud terrorirühmitusega,» vahendas oma informatsiooni Galey.

Masnaa piiripunkti lähedal asuv 25 000 elanikuga Majdal Anjari linnake, kus Wael Abbas ja tema juba varem kinni peetud vend ja isa elavad, oli kevadel, kohe pärast eestlaste pantvangi võtmist, üks peamisi piirkondi, kust Maarjamaa rattureid ja nende röövleid suurte politsei- ja sõjaväejõududega otsiti.

Liibanoni ajakirjanikud siiski ei usu, et tegu on röövi otsese tellijaga, vaid Abbas võis olla see, kes raha eest röövi korraldas. Liibanoni politsei kinnitab, et tema kui organisaatori kohta on neil olemas tõendid, mis võimaldavad mehe kohtu alla anda.

Liibanoni sisejulgeolekujõudude juht Ashraf Rifi on juba varem teatanud, et Wael Abbas oli seitsme eestlase röövimise peamine kavandaja. Uurimine ja süüdlaste otsimine jätkub, sest kõik röövis ja pantvangistamises osalenud grupi liikmed pole veel tabatud.

Siiani on kätte saadud üle 15 inimese, keda eestlaste röövimisega seostatakse, kaks kahtlustatavat said aga 20. septembril tulevahetuses Liibanoni politseiga surma.

Liibanoni ajakirjanikke hämmastab, miks valis tagaotsitav mees piiriületuseks just Masnaa piiripunkti, kus on kõige enam politsei- ja piirivalveametnikke. Kui mees tahtis piiri ületada, oleks ta võinud seda teha paljudes teistes märksa sobivamates kohtades, arutlesid Liibanoni ajakirjanikud.

«Ootame veel lõplikku kinnitust, et kinnipeetu on Wael Abbas, ning loodame saada täpsemat infot tema kinnipidamise asjaolude kohta,» ütles ajakirjanik Galey.

Ka Eesti prokuratuur, kes eestlaste pantvangistamist koos Liibanoni ametivõimudega uurib, teatas eile, et Liibanonist pole ametlikku kinnitust röövi peaorganisaatori kohta tulnud.

Kaitsepolitseiamet kinnitas mõni tund hiljem, et ametlik asjaajamine võtab veidi aega, kuid röövi peakorraldaja tabamise fakt on kinnitust leidnud.

«Nagu riigiprokuratuur ütles, on menetlused pooleli nii Liibanonis kui Eestis ning jätkub ka sellealane koostöö Eesti ja Liibanoni asjaomaste struktuuride vahel,» ütles kaitsepolitseiameti komissar Harry Puusepp. «Oleme oma koostööpartnerite tegevuse ja sündmuste käiguga kursis, aga selle vahistamisega menetlused ei lõpe, mistõttu ei ole ka detailsemat infot võimalik esialgu avaldada.»

Eestlaste pantvangidraama

•    23. märtsil rööviti seitse Eesti jalgratturit Bekaa orus Zahle linna lähedal, kui nad olid tagasiteel Süüriast läbi Masnaa piiripunkti Liibanoni. Liibanoni julgeolekujõud algatasid otsinguid, kuid tulemusteta. Eestis moodustas välisminister Urmas Paet kriisikomisjoni, mis korraldas samuti ratturite vabastamiseni viivat tegevust.

•    29. ja 30. märtsil vahistasid Liibanoni ametivõimud neli isikut, kes olid kahtlustuse põhjal seotud röövi korraldamisega.

•    8. aprillil esitas Liibanoni sõjaväeprokurör 11 inimesele süüdistuse vandenõus ja inimröövis. Neli päeva hiljem sai süüdistuse ka 12. isik.

•    11. aprillil sai tulevahetuses surma üks arvatav rööviga seotud isik.

•    19. aprillil ilmus Youtube’is röövitute esimene videopöördumine.

•    26. aprillil esitas Liibanoni sõjaväekohtu prokuratuur süüdistuse veel neljale võimalikule röövijale.

•    19. mail edastati teine videolõik seitsme eestlase pöördumisega.

•    29. mail arreteeris Liibanoni armee Majdal Anjaris viis röövis kahtlustatavat, kellest kaks lasti pärast ülekuulamist vabaks.

•    8. juulil saadeti pantvangide lähedastele kolmas video, mis aga avalikkuseni ei jõudnud.

•    14. juulil vabastati seitse röövitud eestlast ja 15. juuli varahommikul jõudsid nad erilennukiga Tallinna.

•    20. septembril hukkus tulevahetuses Liibanoni politseiga veel kaks röövis kahtlustatavat isikut.

•    25. oktoobril tabasid Süüria julgeolekujõud Liibanoni ja Süüria vahelises Masnaa piiripunktis Wael Abbasi, keda peetakse inimröövi peaorganisaatoriks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles