Linnaosavanem tõrjus opositsionäärid Nõmme koolide hoolekogudest kõrvale

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nõmme linnaosa vanem Erki Korp.
Nõmme linnaosa vanem Erki Korp. Foto: Toomas Huik

Nõmme linnaosavanem Erki Korp kutsus linnaosa koolide hoolekogudest tagasi halduskogu liikmed ning asus ise nende asemele.


Opositsioonierakondadesse kuuluvad halduskogu liikmed, kes kuulsid otsusest tagantjärele, on niisugusest käitumisest solvunud ja hämmeldunud. Keskerakondlane Korp leiab, et kõik on õige ning linnaosavanema võimalus hoolekogu liikmena koolidega otse suhelda tuleb Nõmme hariduselu arengule ainult kasuks.

Linnaosavanem selgitas, et olles olnud ligi 11 aastat Tallinna Laste Turvakeskuse juhataja, on ta igati sobiv inimene kõigi viie Nõmme kooli hoolekogude töös osalema. «Päris tihti tuleb ette olukordi, kus koolijuhid ei saa oma muredele haridusametilt abi ning läbi aastate on linnaosavanemad aitanud koolidel erinevaid probleeme ja muresid lahendada,» rääkis Korp. Tema sõnul kuulub ka näiteks Põhja-Tallinna vanem viie, Mustamäe vanem aga kolme kooli hoolekogusse.


Pealegi ei kutsunud Korp halduskogu liikmeid hoolekogudest tagasi mitte omal initsiatiivil. Tänavu septembris vastu võetud linnavalitsuse määrus sätestab nimelt, et «linna esindaja kooli hoolekogus on kooli asukohajärgse linnaosa vanem või tema määratud linnaosa valitsuse ametnik.» Määrus annab linnaosa vanemale küll õiguse delegeerida linna esindaja valimine halduskogule, kuid ei kohusta teda selleks. Linnavalitsus linnosade valitsusi sellisest seadusemuudatusest ei teavitanud.

Ta lisas, et kuulub ka mõne lasteaia hoolekogusse ning sellest on kindlasti kasu olnud. «Näiteks Rännaku lasteaias oli eelarve-rahadega kitsas, sest see on uus lasteaed ja nende küttesüsteem on tavalisest kallim. Ma sain sellest abilinnapeaga kiiresti räägitud ja linn andis lasteaiale raha juurde,» tõi Korp näite.

Nõmme gümnaasiumi hoolekogust tagasi kutsutud reformierakondlane Õnne Pillak ütles, et võib vaid oletada, miks linnaosavanem niimoodi käitus. «Mina arvan, et ta üritab selle sammuga opositsionäärid ka rohujuuretasandil igalt poolt välja puksida, et omada absoluutset kontrolli isegi kõige väiksemate asjade üle. Muidu võib keegi kuskil saada teada asju, mis oleksid võimul olevale erakonnale ebameeldivad,» arvas Pillak.

Nõmme põhikooli hoolekogu kohalt vabastatud IRLi poliitik Urmas Mardi ütles, et talle tuli see otsus nagu välk selgest taevast. «Mulle teatati üleeile öösel meiliga, et linnaosavanem on viis halduskogu liiget hoolekogudest tagasi kutsunud ja ennast sinna asemele toppinud. Ma olen nüüd kaks päeva Erki Korp selgitusi oodanud, aga tuli ainult mingi kiri, mis on tulvil ähvardusi ja demagoogiat,» rääkis Mardi, kes esitas eilsel volikogu istungil asja kohta arupärimise linnapea Edgar Savisaarele.

«Mulle tundub, et olukord on kummaline ja ma olen Nõmme ja Nõmme inimeste pärast natuke hirmul. Suvel oli linnal plaan hakata Pääsküla raba lõhkuma ja sotsiaalgolfiväljakut rajama. Kaks nädalat tagasi andis linnaosa oma bilansist ära Nõmme turu, mis hakkab nüüd alluma ettevõtlusametile ja linnale tulu teenima. Ja nüüd tuli kolmas põrutav uudis. Mis järgmiseks saab? Kas ehitatakse Sanatooriumi park maju täis?» küsis Mardi.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles