TV3: kümned tuhanded tallinlased elavad ohtlikult lagunevates telliskivimajades

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaader TV3 videost

Juba nõukogude ajal levis jutt, et Mustamäe suured paneelmajad peavad vastu vaid 25 aastat, kuid tegelikult on nüüdseks murekohaks saanud hoopis telliskividest korrusmajad.

TTÜ Ehitusinstituudi emeriitprofessor Karl Õiger ütles, et tema ei tea, kust pärineb jutt paneelmajade 25-aastasest elueast, kuid kõigi hoonete projekteeritud kasutusiga on tema sõnul vähemalt 50 aastat, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Kui paneelmaju õigeaegselt hooldada, püsivad need ka sada aastat, arvab Õiger. «Hooldus – kui kuskil midagi veidikene tuleb, näiteks rõduserv hakkab lagunema või armatuur tuleb välja, siis see tuleb kohe ära parandada. Kui õigel ajal korda teha, siis sada aastat ei ole ka mingi number,» ütles ta.

Hoopis hullem on lugu aga telliselamutega, mis vägisi laiali vajuma kipuvad. Emeriitprofessor rääkis, et tihti on neil välisvooder lahti ja olukorda parandatakse terasest tugevdustega, mis pole aga lahendus.

Kõige kehvem seis on punasest kärgtellisest kõrgelamutega. «Sel materjalil oli külmakindlus kaunis kehv ja neid on umbes sadakond hoonet, millised siis, eriti ülemistel korrustel, lagunevad. Ja mida inimesed sellega on teinud – nad on lihtsalt selle pudeneva osa sealt eemaldanud ja krohvinud tagasi,» kirjeldas Õiger.

Kuna nõukogude ajal surus plaan peale, rikuti kärgtelliste valmistamise tehnoloogiat. Selle üheks ilmekamaks näiteks on Mustamäe linnaosavalitsuse hoone Tammsaare teel, mille välisilme parandamine nõuaks linnaosa ehitusjärelevalve peaspetsialisti Viktor Vase sõnul väga palju raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles