Maailma parim katus asub Eestis

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ahhaa keskuse vaade.
Ahhaa keskuse vaade. Foto: Margus Ansu / Postimees

Maailma katusemeistreid ühendav organisatsioon valis selle aasta parimaks teraskatuseks Tartu Ahhaa Keskuse katuse.

Maailma katusemeistreid ühendav organisatsiooni IFD (The International Federation for the Roofing Trade) aastakongress Dublinis valis parimaks teraskatuseks Ain Padriku ja Vilen Künnapu Ahhaa Keskuse katuselahenduse, teatas Eesti katuse- ja fassaadimeistrite liit oma kodulehel.

Katuse ehitajaks oli AS Nordecon, projektijuht Peeter Voovere.

Konkursile oli üle maailma esitatud teraskatuste kategoorias 14 objekti seitsmest riigist. Konkurss toimus lisaks teraskatusele veel viilkatuse, lamekatuse ja parima fassaadi kategoorias.
 

«Ahhaa keskuse katuseid teeb eriliseks elluviidud lahenduste uudsus ja geomeetriline erakordsus, mida toetab kõigi detailide läbimõeldud planeerimine ja ehitus. Ilmselt seetõttu õnnestus ka konkursi lõppvoorus võita konkurente Poolast ja Austriast,» ütles lasusus Nordecon ASi juhatuse esimees Jaano Vink.

Jaano Vingi sõnul on Ahhaa Teaduskeskus tavapäratu geomeetriaga: 35-meetrise diameetriga liimpuitkaartega kuppel ja poolkuppel, kolmele betoonpostile toetatud kera, millel on raudbetoonist kausikujuline põhi ja planetaariumi klaaspõrand ning kuplit õhus ühendav kumerate nurkadega galerii. Kõigil neil katustel on katusekatteks Eestis haruldased või esmakordsed katusekatted ehk siis kuplil ja poolkuplil KalZip alumiiniumprofiilid ja keral Rheinzink titaantsink kassetid.

Kupli ja poolkupli katuste aluskonstruktsiooniks on liimpuitkandjad ja nendele naelutatud laudis. Kuplite kattekonstruktsioonis on tegu Baltikumis esmakordselt kasutusele võetud mittetuulutatava katusesüsteemiga. Süsteemlahendus koosneb aluslaudisele kleebitavast aurutõkkest, selle peale kinnitatud distantskanduritest, soojusisolatsiooni villast ja alumiiniumprofiil katusekattest.

Tavapäratu on sellise katuselahenduse juures see, et soojusisolatsiooniks kasutatav vill surutakse alumiiniumprofiili paigaldamisel 2-3 cm kokku ja ei rajata aluskatteid ega katusekatte alust tuulutust. Paanid on omavahel pikisuunas masinvaltsitud, ristisuunas aga keevitatud kokku. Kogu katusekatte materjal toodeti eelnevalt tehases katusegeomeetria järgi, tootjaks KalZip GmbH.

Planetaariumi 11-meetrise läbimõõduga kera aluskonstruktsiooniks on terasest kolmemõõtmeline «pall». Kera katmisel võeti kasutusele vähelevinud materjal Rheinzink. Kassettidena katusekatte iga rea moodustavad erimõõdulised rombid. Lahendus on harvaesinev. Planetaariumi kupliga ühendava galerii katteks on S-laineline alumiiniumprofiil.

Nordecon ASi koostööpartneriteks Ahhaa keskuse ehitusel olid DMT Insenerid OÜ, Arhitektuuribüroo Künnapu & Padrik, Peetri Puit OÜ, SGA Production OÜ, KalZip GmbH, Ökomehed OÜ, Parmet AS ning Tallinna Linnaehituse AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles