ERR.ee: võõra dokumendi kasutamise eest on karistatud 80 noort

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ID-kaart.
ID-kaart. Foto: Aivar Aotäht / Sakala.

Vanema õe või venna ID-kaart taskusse ja pittu võib esmapilgul tunduda üsna süütu patustamisena, kuid tegelikult on see kriminaalkorras karistatav.


Seadusandja on aga ette näinud, et võõra identiteedi kasutamise eest, mida taoline dokumendi näitamine on, peab saama kriminaalkorras karistatud, vahendas «Aktuaalne kaamera».

«Sel hetkel, kui sinna klubisse minnakse on pidu laialt ja rõõmu kui palju, kuid reaalses elus on see asi natuke teistmoodi,» ütles Põhja politseiprefektuuri kriminaalosakonna vanemkomissar Priit Pärkna.

«Suure tõenäosusega julgen väita, et inimesed ei teadvusta endale, mida nad tegelikult toime panevad. Paratamatult on selline tegu kriminaalkorras karistatav ja sellest tingituna kaasnevad hiljem vastavad tagajärjed.»

Tagajärjeks on viisakeeld. Ameerika Ühendriigid karistatuid riiki ei luba ja ilma võib jääda ka heast töökohast, sest avaliku teenistuse seadus ei luba kriminaalkorras karistatut palgata.

2005. aastal pandi Tallinnas ja Harjumaal alaealiste poolt toime 76, 2006. aastal 157 ning 2007. aastal 181 dokumendi võltsimise ning kahjustamisega seotud kuritegu. Sel aastal õnneks ainult 80.

Meelelahutusärimehe Aivar Lepingu sõnul on piisavalt palju noori viidud võõra dokumendiga politseisse. Leping arvab, et mingil määral on see hakanud juba noortele kohale jõudma, et võõra dokumendi kasutamine on kriminaalkuritegu.

Otseselt ükski seadus meelelahutuskohti juba uksel dokumenti küsima ei kohusta. Küll aga on kohustatud kontrollida, et alaealistele ei müüdaks alkoholi.

Politsei korraldab meelelahutusasutustesse reide ja karistusest ei pääse isegi siis, kui tantsusaali sissepääsu taga oma dokument ära peita. Juhul kui alaealine tarvitab alkoholi ja tal dokumenti esitada ei ole, võetakse appi sissepääsul salvestatud turvavideo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles