Galerii: 80 000 palvetavat moslemit täitis Moskva tänavad

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümned tuhanded moslemid palvetasid täna külg-külje kõrval Moskva jäistel tänavatel, et tähistada Eid al-Adha püha.

Arvatakse, et Moskvas elab ja töötab kaks kuni viis miljonit moslemit, kuid linnas on üksikud mošeed, kirjutab AP. Politsei hinnangul kogunes umbes 80 000 moslemit kunagise põhimošee juurde, mis septembris lammutati. Selle kõrvale kerkima pidava uue mošee ehitusel aga ehitustööd veel käivad.

Paljud neist, kes hommikul vara kaheksakraadises külmas tänavatel palvetasid olid võõrtöölised Kesk-Aasiast. «Loomulikult oleks uut mošeed vaja,» rääkis Tadžikistanist pärit müüja Maruv. «Vaadake, kui palju inimesi on tänavatel ja väljas on külm. Nad on oodanud palvuse algust kella kuuest alates ja mingit varjualust ei ole.»

Politsei piiras palvuse ala metallaiaga. Mošee kõrval asub olümpiastaadion, kus sel nädalavahetusel toimusid Venemaa ja Tšehhi naistennisistide võistlused. Eid al-Adha püha tähistavad moslemid üle maailma, Venemaal on ta tuntud kui Kurban-Bairam.

Eid al-Adha on moslemi kalendris tähtsuselt teine  usupüha. Seda pühitsetakse, et mäletada prohvet Ibrahim valmisolekut ohverdada oma poega, kui Jumal seda teha käskis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles