Inglise maanteepõrgu nõudis seitsme inimese elu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üleeilne vaade Inglismaa edelaosas Tauntoni lähedal M5 maanteel toimunud õnnetuspaigale.
Üleeilne vaade Inglismaa edelaosas Tauntoni lähedal M5 maanteel toimunud õnnetuspaigale. Foto: AFP/SCANPIX

Hoolimata politseinike üleeileõhtustest pessimistlikest ennustustest jäi reedeõhtuse ahelavarii ohvrite arv Inglismaal Tauntoni lähistel siiski seitsmele, kirjutab BBC. Õnnetuspaiga läbi otsinud päästetöötajad rohkem surnukehi ei leidnud.
 



Avoni ja Somerseti politsei teatas, et eile hommikuks olid kõik õnnetusse sattunud masinad sellelt teelõigult minema toimetatud ning halvimad hirmud ei täitunud.

Reede õhtul kella 20.30 ajal juhtunud 34 auto kokkupõrkes vigastatute arvuks jäi 51. Neist 25 viidi Yeovili piirkonnahaiglasse ja 17 tõsisemalt kannatada saanut Musgrove Parki haiglasse Tauntonis. Üheksale inimesele anti abi kohapeal. Eile hommikuks oli 23 Yeovili toimetatud patsienti juba koju lastud.

Uuritakse ragbiklubi üritust

Eile teatasid ka politseiuurijad, et uurivad õnnetuspaiga lähedal ragbiklubis toimunud üritust, kus lasti taevasse ilutulestikurakette. Klubi esindajate sõnul lõppes nende ilutulestik kohaliku aja järgi kell 20.15, seega ligi 15 minutit enne seda, kui juhtus ahelavarii.

 «Meie peamine uurimisliin on liikunud nüüd sündmusele, mis toimus sõiduradade kõrval,» sõnas kohaliku politsei esindaja Anthony Bangham AFP-le.

«Me usume, ja seda kinnitab ka ühe pealtnägija tunnistus, et kuigi piirkonnas oli nähtavus udu tõttu halb, hõljus maantee kohal ka suits. See moodustas sarnaselt udumüüriga ka suitsumüüri, mis oli väga häiriv ja millest oli väga keeruline läbi sõita, sõnas Bangham.

Ta lisas, et politsei hakkab uurima, kes ürituse korraldamiseks loa andis ja kuidas pidu täpselt korraldatud oli.

Inglismaal tähistavad inimesed 5. novembril Guy Fawkesi päeva mäletamaks Fawkes’i-nimelise noormehe ebaõnnestunud katset lasta 1605. aastal õhku nii parlament kui ka kuningas James I. Igal aastal korraldavad inglased suursündmuse tähistamiseks 5. novembri õhtul või sellele lähedastel nädalavahetuse päevadel lõkke- ja ilutulestikupidusid.

Nüüdse Guy Fawkesi päevale järgnenud öö veetsid aga päästetöötajad maanteel, korjates kokku põlenud autovrakkide jäänuseid. Kokkupõrkega kaasnenud plahvatused ja tulemöll oli sõidukid muutnud mustakspõlenud külgedega metallirisuks, mis tuli maanteelt eemaldada.

See M5 maantee lõik, kus õnnetus juhtus, jäi suletuks nädalavahetuse lõpuni. Kohaliku politsei esindaja Anthony Banghami sõnul tuli veel palju ära teha, enne kui selle teejupi taas liikluseks avada sai – koristada ära lekkinud kütus ja parandada teed.

Üleeile õhtul sündmuspaika sõnaga «kohutav» iseloomustanud Bangham ütles, et see oli suur väljakutse päästemeeskondadele. Politsei esindaja kiitis ka tavakodanikke, kes tulid kannatanutele appi. «Tule intensiivsus tegi inimeste jaoks lähenemise uskumatult keerukaks. Rahvas andis endast parima,» sõnas Bangham.

Hukkunute nimesid, vanust ja sugu pole veel avalikustatud. Bangham täpsustas vaid, et neli seitsmest surmasaanust olid viibinud ühes autos. Surnukehade ametlik identifitseerimine leiab aset lähematel päevadel.

Kõige kohutavam õnnetus

Reedeõhtune ahelavarii oli Briti autoliidu direktori Edmund Kingi sõnul riigi kõige kohutavam liiklusõnnetus kahe viimase aasta jooksul ja seda saaks võrrelda vaid 1991. aastal toimunud 51 auto kokkupõrkega, kus surma sai kümme inimest.

Pärast reedeõhtuse õnnetuse toimumist võetud videokaadrid näitavad liiklejaid oma eluga riskimas, et avada leekides lõõmavate sõidukite uksi ja päästa sinna lõksu jäänud inimesi.
Tunnistajate kirjelduste kohaselt kostis kõigepealt pauke ja seejärel tõusid uduselt teelt leegid ning maanteele paiskusid autotükid ja ohvrid.

«Me kuulsime inimesi oma autodes karjumas, need olid täielikud tapatalgud,» sõnas 25-aastane autojuht Thomas Hamell, kelle päästis kaosest vaid see, et ta peatus järsult õnnetuspaiga piirimail seisnud veoauto kõrval.

«Me istusime seal ja kuulasime pauke, kui autod järje­panu üksteisega kokku põrkasid. Mõtlesime, et oleme järgmised,» sõnas Hamell. Ta lisas, et keset täielikku kaost ja ­tulemöllu õnnestus tal siiski üks imik ohutusse kohta viia.

Liiklusõnnetused

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles