Riigikogu hääletas KOVde tulumaksumäära tõstmise maha

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Riigikogu hääletas täna üle kahe ja poole tunni kestnud arutelu järel Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni algatatud tulumaksuseaduse muudatuste vastu.

Eelnõu eesmärgiks oli parandada kohalike omavalitsuste rahastamist ja tõsta neile laekuva tulumaksu osa 2008. aasta tasemele. Sotside ettepanek nägi ette, et tuleval aastal kasvab omavalitsustele laekuv tulumaksumäär 11,4 protsendilt 11,67 protsendini ja 2013. aastal 11,93 protsendini.

Sotsid teatasid eelnõu mahahääletamise järel, et süüdistavad valitsusliidu poliitikuid silmakirjalikkuses. Nad leiavad, et räägitakse küll omavalitsuste üha kasvavatest tuludest, kuid tegelikkuses ei ole võimuliit midagi teinud linnade ja valdade rahalise võimekuse kasvatamiseks.

«Valitsusliidu käitumine on äärmiselt kummastav olukorras, kus omavalitsuste tulude tõstmise järele on väga praktiline vajadus,» ütles SDEsse kuuluv Rannar Vassiljev. «On mitmeid omavalitsusi, kes ei tule täna reaalselt toime mitte seepärast, et nad oleks tohutult laenanud või ei oskaks majandada. Vastupidi, nad ei ole laenanud ja oskavad ka majandada, aga nende tulubaas on väike ja kohustused suured.»

Ta lisas, et haldusreform omavalitsusi järgmisel ega ülejärgmisel aastal ei päästa, aga inimesed peavad endiselt teenuseid saama, teed tuleb lahti lükata ja lasteaedu töös hoida. Vassiljevi sõnul teeb omavalitsuste olukorra veelgi keerukamaks asjaolu, et jätkuvalt ei ole teada, kuidas kavatseb riik neile kompenseerida maamaksu kaotamise.

«Euroraha ja CO2 kvoodid tekitavad rohkelt emotsioone, kuid nende kasutamine on tihedalt seotud omavalitsuste toimetulekuga, sest see nõuab omafinantseeringu võimekust,» lausus Vassiljev, kelle väitel ei suudeta ilmselt kogu ettenähtud kvoodiraha ära kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles