Teine laevakaitsemeeskond lõpetas teenistuse

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsemeeskond õppustel Naissaare lähedal.
Laevakaitsemeeskond õppustel Naissaare lähedal. Foto: Priit Simson

Pool aastat Adeni lahel teeninud teine laevakaitsemeeskond lõpetas eile Djiboutis oma teenistuse ja saabub homme kodumaale.

27. aprillil teenistust alustanud laevakaitsemeeskond läbis operatsiooni prantsuse aluste FS Nivose, FS Courbet  ja FS Surcoufi pardal.

Kümneliikmeline meeskond viis operatsioonil Atalanta läbi kaks edukat piraatidevastast operatsiooni, ühe erioperatsiooni ning eskortis neljal korral tsiviilalust.

Mai keskel tõrjus laevakaitsemeeskond koos prantslastega edukalt piraatide rünnaku, sellele järgnenud operatsioonil vabastasid laevakaitsjad  pantvangistustest viieliikmelise Jeemeni laevameeskonna ja vahistasid 13 piraati.

Erioperatsiooni käigus vabastas laevakaitsemeeskond septembris koos Prantsusmaa meeskonnaga Prantsuse tsiviilkatamaraanilt Tribal Kat pantvangistatud Prantsusmaa kodaniku.

Lisaks turvas laevakaitsemeeskond neljal korral tehnikat ja toitu vedanud Panama ja Sierra Lione lipu all seilanud kaubalaevu. 

«Läksime missioonile puhtalt laevakaitse ülesannetega, kuid meeskonna professionaalsuse ja aktiivsuse tõttu laiendati meie ülesandeid pardumisoperatsioonidele ja ka piraatide kinnipidamisele,»  ütles laevakaitsemeeskonna ülem leitnant Ivari Sarapuu.

Sarapuu sõnul jäi ta meeskonna tegevusega kogu perioodi lõikes ülimalt rahule, samuti hindas ta operatsiooni kordaläinuks.

«Missioon oli meie jaoks mitmekülgne ning suhteliselt tulemuslik. Meeskond sai hea kogemuse ning omandas praktilised oskused erinevate piraatlusevastaste vahendite ja protseduuride rakendamiseks,» sõnas ta.

Meeskonnaülema sõnul oli koostöö prantslastega sujuv, mis andis operatsiooni jooksul võimaluse koostöös nende eriüksusega oma väljaõpet tõhustada ning ka ühiseid operatsioone läbi viia.

Operatsiooni Atalanta ülesanne on Maailma Toiduprogrammi (WFP) raames Somaaliasse toiduabi transportivate aluste ning teiste Adeni lahes ja Somaalia ranniku lähistel liikuvate aluste kaitsmine. Merevägi osaleb operatsioonil alates 2010. aasta teisest poolest. 

Laevakaitsemeeskond sai väljaõppe Eestis ning Prantsusmaal. Kolmandik üksusest on varem teeninud mereväes, ülejäänud maaväe üksustes. Kolmel meeskonnaliikmel oli varasem välisoperatsiooni kogemus.

Laevakaitsemeeskond jõuab Tallinna lennujaama homme õhtul. Meeskonna võtavad vastu kaitseminister Mart Laar, kaitseväe juhataja kindral Ants Laaneots ja mereväe ülema kohusetäitja kaptenleitnant Ivo Värk.

Kaitseminister autasustab meeskonnaliikmeid Rahvusvahelisel sõjalisel operatsioonil osalenu medalitega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles