Usutegelane presidendist: kirikus ei käida teleülekande pärast

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Halliste kirik
Halliste kirik Foto: Elmo Riig / Sakala

President ei peagi käima jõulujumalateenistusel, kuhu on kohale toodud telekaamerad, kommenteeris Eesti kirikute nõukogu sekretär Tauno Tederi seda, et kui terve riigi vipid kihutasid Halliste kirikus kell 17 peetud jõulujumalateenistusele, et koos riigipeaga telekaamera ette jääda, siis Ilves ise läks kirikusse hoopis kell 20. 


«Traditsiooni, et president külastab jõululaupäeva õhtul kirikut, kust ETV ülekande teeb, algatas Lennart Meri 1996. aastal. Ilves ei jätka Meri ja Arnold Rüütli traditsiooni, kuid talle ei saa seda vähimalgi määral ette heita. Kirikus käiakse südame kutsel, mitte teleülekande pärast,» ütles kirikute nõukogu täitevsekretär Tauno Teder Ilvese jõuluvembu kohta Õhtulehele.

Tedre sõnul kutsuti ETV Hallistesse kompromissina, sest kui Ilves sai presidendiks, ütles ta, et käiks hea meelega jõuluõhtul pigem kodukohakirikus.

Halliste koguduse õpetaja Kalle Gaston, kes sai Ilvese meelemuutusest - minna kella 17 asemel kirikusse kell 20 - teada alles jõululaupäeva hommikul, ütles, et mõistab meediakära taustal, miks president otsustas kirikusse tulla hiljem.

Riigipea nõuniku Toomas Sildami sõnul on see, miks president just jõuluõhtu teisele jumalateenistusele läks, tema isiklik otsus.

Kuu alguses tekitas avalikku pahameelt tõik, et 24. detsembril kell 17 algavale jumalateenistusele, millel pidi osalema ka president ja millest teeb otseülekande Eesti Televisioon, pääses organiseerijate poolse segaduse tõttu eelregistreerimisega.

Kirik täitus sestap kiiresti ning kohalikel elanikel tekkis kartus, et Halliste rahvas ei mahugi kirikusse. Seepeale teatati, et kell 20 toimub Halliste kirikus veel teinegi jumalateenistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles