Püüe töötuid aidata lõppes vastupidise tulemusega

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türi töötud aitavad tööharjutuse ajal linna korras hoida.
Türi töötud aitavad tööharjutuse ajal linna korras hoida. Foto: Silvi Lukjanov

Türil tekkis sel sügisel ootamatu olukord, kus osa töötute toimetulekust arvati maha tööharjutusstipendium, teistel aga mitte. Kui töötutega tegelev Otto Maamägi püüdis olukorda parandada ja otsis abi sotsiaalministeeriumist, oli tulemus hoopis vastupidine – nüüd kärbitakse kõigi osalejate toimetulekutoetust.

Üks Türi pikaajaliste töötute gruppidest osaleb tööharjutusel kaks päeva nädalas, teine tööharjutusrühm Töötukassa tellimusel aga tegutseb viis päeva nädalas, millest kolmel päeval tuleb väljas tööd teha.

Tööharjutust korraldava MTÜ Süda-Eesti Sotsiaalkeskuse mentori Otto Maamägi sõnul aga tekkis sel sügisel olukord, kus välitöid teinute toimetulekust arvati maha tööharjutusstipendium, kusjuures teiste toimetulekutoetust ei kärbitud.

«Kui pikaajaline töötu osaleb tööturu koolitusel, istub mugavas toas laua taga, teeb vahepeal kohvipausi ja saab lisaks toimetulekule ka stipendiumi, mida ei arvestata tal toimetulekust maha, siis tööharjutusel osaleja, päikse käes, vihmas, lumes kogukonna heaks rügades jääb lõppkokkuvõttes sellest ilma,» pöördus Maamägi sotsiaalministeeriumi poole, lootes sealt abi saada.

Maamägi selgitas Postimehele, et toimetuleku kärpimine sõltus sellest, kuidas töötule raha ülekanti. «Kui kantakse üle üldsumma ja kirjutatakse, et see on tööharjutusstipendium ja sõidutoetus, siis vallatöötaja näeb ühte numbrit ja ei saa stipendiumi maha lahutada. Ta on sunnitud selle raha alles jätma,» rääkis Maamägi.

Töötukassa aga maksab teisele grupile stipendiumi eraldi ja seetõttu sai selle summa toimetulekutoetusest maha arvata. Maha arvatav summa pole küll suur, kuid Maamägi sõnul on see töötutele oluline.

«Jätame neile selle päevaraha 1,15 eurot, see on nii pisike raha,» leidis ta. Ta tegi sotsiaalministeeriumile ettepaneku muuta seadust nii, et tööharjutusstipendiumi ei võeta toimetuleku arvutamisel arvesse.

Ministeeriumi pikalt koostatud vastuse tulemus oli aga hoopis vastupidine. Sotsiaalministeeriumi kirjale tuginedes palus Türi vallavalitsus tööharjutust korraldanud MTÜl lahti kirjutada, kui suur on stipendium, ning alates novembrist arvestatakse kõigi Türi töötute toimetulekutoetusest stipendium maha.

«Tööharjutusstipendium on sissetulek, mida toimetulekutoetuse arvestamisel arvatakse sissetulekute hulka,» põhjendas toimetulekutoetuse vähendamist Türi valla sotsiaaltöö spetsialist Kaja Laanest. Ametnik küsis, et kui lastega perede puhul arvestatakse toimetulekutoetusest maha 19-eurone lastetoetus, siis miks ei peaks töötu stipendiumi arvesse võtma.

«Need inimesed on aastate jooksul saanud toetusi väga erineva suurusega summades. Ma arvan, et see ei ole liiga tegemine, kui keegi oma toimetulekusse ise tahab panustada,» selgitas ametnik. Tööharjutuse puhul on Laanesti sõnul tegu väga väikeste summadega, pigem mõne euroga, sest «nad ei käi ju iga kord kohalgi, kuigi peaksid».

Laanesti sõnul ei saa toimetulekutoetuse saajate puhul rääkida ainult toimetulekutoetusest, vaid lisaks sellele makstakse neile kinni ka näiteks eluasemekulusid, ravimeid, lapse lasteaia kulusid jm. Teinekord võib toetusesaaja toetussumma kuus olla suurem kui miinimumpalk.

Maamägi sõnul on töötud toimetulekukärpimisest nördinud, tema ise pelgab, et toimetulekutoetust kärpides kaotab tööharjutuskoolitus oma mõtte.

«Miks ta peab kuskil käima, kui ta saab kodus istudes täpselt sama palju. Me olemegi rõhunud sellele, et te saate süüa ja saate väikse stipikese ka. See on rohkem kui teised, kes kodus istuvad, aga nüüd mul on väga raske põhjendada, kui see raha neilt ära võetakse,» selgitas ta.

Maamägi kinnitas, et tema asja pooleli ei jäta ning koostab uue pöördumise, sest seadusesse kirjutatud stipendium ei ole üheselt ja selgelt mõistetav.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles