Internetikelmid teenisid miljoneid

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõenäoliselt taotleb prokurör Tartu Laia tänava ärimaja arestimist, sest on alust arvata, et hoone soetati kuritegeliku rahaga.
Tõenäoliselt taotleb prokurör Tartu Laia tänava ärimaja arestimist, sest on alust arvata, et hoone soetati kuritegeliku rahaga. Foto: Politsei

Tartu Laia tänava ärimaja kontorist juhiti viimase viie aasta jooksul mastaapset internetikuritegu, mis tõi küberkelmidele sisse üüratuid summasid.

Kelmuste taga olnud ettevõtte RoveDigitali juhi ja ideede generaatori Vladimir Tšaštšini (31) sõiduautod Porsche ja Mercedes olid kokku aetud varanduse hulgas silmaga nähtavatest asjadest vaid n-ö jäämäe tipp.

Tšaštšini 62-aastane isa Viktor mahtus tänavu 6,7 miljoni euro suuruse varandusega Äripäeva rikaste edetabelis 283. kohale. Uurijad näevad isa jõukuse taga pigem poeg Vladimiri, kes firmad isa nimele vormistas.

Riigiprokuratuur taotleb ilmselt aresti Tartus firma kontoriks oleva Laia tänava ärimajale, mida on võimalik käsitleda kuritegelikul teel soetatud varana.

Kokku on Eestis selle kriminaalasja raames juba arestitud ligi miljoni euro väärtuses raha, mis asus kuriteos kahtlustatavate pangarvetel. Lisaks on seatud toimingupiirangud ka ligi 150 kinnistule, mis kahtlustatavatele kuuluvad.

Riigiprokuratuuri teatel tehti siin ebaseadusliku raha päritolu varjamiseks toiminguid umbes 21,5 miljoni dollari ja 560 000 euro väärtuses

Kümnete töötajatega RoveDigital on kübermaailma paha poiss. Pealtnäha legaalne ja Eesti mõistes üliedukas ettevõte, ent eriala ringkondades paha poisi kuulsusega. USA-s tegutsev IT kompanii TrendMicro süüdistas ettevõtet juba 2006. aastal tagasi pahavara levitamises ja arvutite nakatamises. Ja hoidis selle tõestamiseks firmal internetiavarustes silma pidevalt peal.

RoveDigitali äri võib nüüd, tagantjärele targana nimetada isegi kuritegelikuks geniaalsuseks. Firma loodud pahavara DNSChanger võimaldas kontrollida kõiki sellega nakatunud arvuteid, suunata inimesed kindlatele internetikülgedele ja selle läbi RoveDigitali reklaami müüa.

Aastaid IT-maailma pahaks poisiks olnud RoveDigitali jaoks tekkis hetkeline tõrge paar aastat tagasi, kui suuromanik Vladimir Tšaštšin Eestis krediitkaardipettuses süüdi mõisteti ja RoveDigitali liikmelisus IT-firmade maailmaorganisatsioonis tühistati.

Ent RoveDigital suunas infrastruktuuri kiirelt mööda maailma laiali. Näiteks New Yorki, kus neil juba varasemast mõned serverid töös olid. Emakompanii asemel ajasid nüüd internetis asju Esthost, Estdomains, Cernel või UkrTelegroup nime kandvad juriidilised isikud. Kuid niite tõmmati endiselt Tartust.

Aastas kümneid miljoneid kroone puhaskasumeid tootnud Eesti ettevõte, mille käibest moodustas eksport 99,99 protsenti, pidi varem või hiljem õiguskaitseorganitele ette jääma. Asi hakkas liikuma mullu suvel, kui Eesti politsei kannataja rolli sattunud NASA ja asja uurima asunud FBIga aktiivselt suhtlema asus.

FBI nimetas operatsiooni Kummitusklikiks, mis tipnes teisipäeval, kui Ameerikas võeti võrgust maha üle saja serveri ja otsiti läbi kaks andmesidekeskust New Yorgis ja Chicagos.

Samal ajal sisenesid uurijad Tartus Laia tänava ärimajja. Tulemus - New Yorgi lõunaprokuratuur esitas kuuele skeemiga seotud inimesele - Tšaštšin, Timur Gerassimenko (31), Dmitri Jegorov (33), Valeri Aleksejev (31), Konstantin Poltev (28) ja Anton Ivanov (26) - süüdistuse internetikelmuses, millega teeniti rekordilised 10,7 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles