Laevakaitsemeeskond jõudis Eestisse

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laevakaitsemeeskond jõudis koju.
Laevakaitsemeeskond jõudis koju. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna õhtul jõudis kodumaale Euroopa Liidu piraatlusevastasel operatsioonil Atalanta kuus kuud teeninud laevakaitsemeeskond.

Laevakaitsemeeskonda tervitasid lennujaama vanas hoones koos mereväelaste lähedastega kaitseminister Mart Laar ning mereväe staabiülem mereväe ülema kohustes kaptenmajor Ivo Värk, teatas kaitseväe peastaabi pressiesindaja.

Kaitseminister andis laevakaitsemeeskonna liikmetele üle Rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel teeninu medalid.

«Somaalia rannikul tegutsevad piraadid ohustavad kõikide riikide kaubalaevu ja meremehi ning teatavasti pole ka Eesti madrused nendest probleemidest puututama jäänud. Andsite oma poole-aastase teenistuse jooksul väikese, kuid tubli panuse selleks, et Somaalia rannik oleks meresõiduks ohutum. Teie professionaalne tegevus suurendas nii Eesti mereväe kui kogu Eesti riigi mainet meie liitlaste seas,» ütles kaitseminister Laar.

«Tänu laevakaitsemeeskonna tegevusele on oluliselt aktiviseerunud sõjaline koostöö Prantsusmaaga. Meeskond tervikuna on pälvinud kiidusõnu nii prantslaste poolt kui ka Euroopa Liidu juhtstaabist,» ütles kaptenleitnant Ivo Värk.

Teine laevakaitsemeeskond teenis Adeni lahel alates aprillist. Mai keskel tõrjus laevakaitsemeeskond koos prantslastega edukalt piraatide rünnaku. Sellele järgnenud operatsioonil vabastasid laevakaitsjad pantvangist viieliikmelise Jeemeni laevameeskonna ja vahistasid 13 piraati. Septembris läbiviidud erioperatsiooni käigus vabastas laevakaitsemeeskond koos Prantsusmaa meeskonnaga prantsuse tsiviilkatamaraanilt Tribal Kat pantvangistatud Prantsuse kodaniku. Lisaks turvas laevakaitsemeeskond neljal korral tehnikat ja toitu vedanud Panama ja Sierra Lione lipu all seilanud kaubalaevu.

Kümneliikmeline laevakaitsemeeskond sai väljaõppe Eestis ning Prantsusmaal. Kolmandik üksusest on varem teeninud mereväes, ülejäänud maaväe üksustes, kolmel meeskonna liikmel oli varasem missioonikogemus.

Operatsiooni Atalanta ülesanne on Maailma Toiduprogrammi (WFP) raames Somaaliasse toiduabi transportivate aluste ning teiste Adeni lahes ja Somaalia ranniku lähistel liikuvate aluste kaitsmine. Merevägi osaleb missioonil alates 2010. aasta teisest poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles