Järgmine laevakaitsemeeskond suundub välisoperatsioonile

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaptenleitnant Ivo Värk soovis meeskonnale sõjameheõnne ja seitse jalga vett kiilu alla.
Kaptenleitnant Ivo Värk soovis meeskonnale sõjameheõnne ja seitse jalga vett kiilu alla. Foto: Kaitseväe peastaap

Täna saatis mereväe ülem kolmanda laevakaitsemeeskonna Euroopa Liidu piraatluse vastasele operatsioonile Atalanta.

«Tänu meie laevakaitsemeeskonna aktiivsele tegutsemisele on Euroopa Liit käsitlemas uut lähenemist kaubalaevade turvamises ja laevakaitsemeeskondade rakendamisel. Soovin teile sõjameheõnne ja seitse jalga vett kiilu alla,» ütles mereväe staabiülem mereväe ülema kohustes kaptenleitnant Ivo Värk pidulikul rivistusel mereväebaasis, teatas kaitseväe pastaabi pressiesindaja.

Kümneliikmelise laevakaitsemeeskonna liikmetest kaks on mereväest, kaks maaväest ja üks õhuväest. Ülejäänud meeskonnaliikmed on Kaitseliidust ja tsiviilteenistusest. Varasem missioonikogemus on kolmel meeskonnaliikmel.

«Loodan, et meie üksus saab piisavalt eskorte ja meid kaasatakse julgelt piraatlusvastasesse tegevusse. Oleme saavutanud taseme, kus meeskonnatöö on hea. Üksuse liikmed tunnevad üksteist hästi ja osatakse arvestada võitluskaaslase iseloomuomadustega, mis on nii väikese üksuse jaoks ülimalt oluline,» märkis meeskonnaülem leitnant Indrek Reinbach.

Laevakaitsemeeskond asub Prantsusmaa poole teele 13. novembril. Järgmisel nädalal harjutavad mereväelased koostööd Prantsusmaa fregati Floreal meeskonnaga ning tutvuvad Prantsuse meeskonna varustuse ja meeskonnaprotseduuridega. Seejärel alustab meeskond fregati pardal teekonda Djiboutisse.

Meeskonna väljaõpe viidi peamiselt läbi mereväebaasis. Väljaõppes keskenduti laevakaitsele, meeskond õppis väeüksuse taktikat, omandas laske-, relva- ja meditsiiniõpet. Sõjalistele distsipliinidele lisaks õppis meeskond tundma Aafrika loodust ja piraatide eluolu.

Lisaks mereväe instruktoritele õpetasid laevakaitsjaid instruktorid teistest väeliikidest, politsei-ja piirivalveameti (PPA) üksustest ning Kaitseliidust. Meeskond tegi ühisharjutusi Kaitseliidu Saaremaa malevaga, PPA lennusalga, helikopteri ja laevadega. Lõpuharjutuse läbis meeskond 7. oktoobril Tallinna lahel Naissaare lähistel, kus harjutati kaubalaeva kaitsmist koostöös politsei- ja piirivalveametiga.

Euroopa Liidu piraatluse vastase operatsiooni Atalanta ülesanne on Maailma Toiduprogrammi (WFP) raames Somaaliasse toiduabi transportivate ning teiste Adeni lahes ja Somaalia ranniku lähistel liikuvate aluste kaitsmine. Merevägi osaleb operatsioonil alates 2010. aasta teisest poolest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles