Kohus arutab Simmide maalikogu arestimist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herman Simm
Herman Simm Foto: Peeter Langovits

Tallinna ringkonnakohus arutab teisipäeval riigireetmise kahtluse all olevate Herman ja Heete Simmi maali- ja mündikogu võimalikku aresti alt vabastamist.


Heete Simmi kaitsja vandeadvokaat Sven Sillar vaidlustas ringkonnakohtus Harju maakohtu 4. detsembri määruse Simmide vara arestimise kohta.

Sillari väitel seadustas maakohus kaitsepolitsei tegevuse maalide ja mündikogu võetuse kohta tagantjärele. Nii oli Simmide 12 maali ja mündikogu kuni kohtumääruseni ehk kuu aega ametivõimude käes seadusliku aluseta.

Sillari sõnul tehti määrus vara arestimise kohta alles siis, kui ta tegi riigiprokuratuurile vastava järelepärimise.

Kunstiteadlasest spetsialist hindas Simmide kunstikogu väärtuseks 265 000 - 270000 krooni.

Eesti Päevalehe andmetel on Simmide kunstikogu väärtuslikem teos esimese vabariigi aegse Pallase koolkonna klassiku Richard Uutmaa 1972. aastal valminud õlimaal «Rannal», mille väärtuseks on ekspert hinnanud 45 000 krooni.

Eesti kuulsamate meremaalijate hulka kuuluva Uutmaa õlimaalid «Rannaküla», «Pankrannik» ja teised on Simmide kunstikogu väärtuslikemad teosed. Eksperdi hinnangul on neist igaüks väärt ligi 20 000 krooni.

Lisaks maalidele kuulusid Simmide kodust 4. novembril minema viidud ja kohtumäärusega arestitud vallasvara hulka mõned väärisehted ja Eesti Panga eriväljaandena valminud numismaatilise väärtusega 44 münti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles