Mida teadis Metsavas tegelikult? (39)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Deniss Metsavas oli peastaabi palgal tänavu juulini. 3. septembrist pidanuks ta rotatsiooni korras tööle asuma Kaitseliidu peastaabis, ent võeti Harju maakohtu otsusega enne vahi alla.
Deniss Metsavas oli peastaabi palgal tänavu juulini. 3. septembrist pidanuks ta rotatsiooni korras tööle asuma Kaitseliidu peastaabis, ent võeti Harju maakohtu otsusega enne vahi alla. Foto: Tairo Lutter

Aastaid GRU-le oma isa kaasabil punase templiga pabereid lekitanud kaitseväe peastaabi planeerimisohvitseri Deniss Metsavase (38) riigireetmine võib tähendada Eesti riigikaitsele kuudepikkust sunnitud ümberplaneerimist ülimalt tundlikus valdkonnas.

Kui uskuda prokuratuuri kirjeldust, tegutsesid esmaspäeval, 3. septembril kinni peetud Eesti kaitseväe major Deniss Metsavas ja tema isa Pjotr Volin otsekui paarisrakend.

Riigisaladusega dokumentidele ja salastatud välisteabele pääses oma ametist tulenevalt ligi üksnes Metsavas, kes töötas kuni selle suveni kaitseväe peastaabi operatiivosakonnas.

GRU-le ehk Venemaa Föderatsiooni Relvajõudude Kindralstaabi Luurepeavalitsusele toimetasid andmeid aga mõlemad. Infot jagati nii sidevahendite kaudu kui ka kohtumistel agentidega. Kus kontaktid aset leidsid, prokuratuur ei avalda. Meeste motiiv Eesti reeta polnud ideoloogiline, küll aga on viiteid, et nad said GRU käest salajase teabe edastamise eest kasu.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles