Eksperdid: õpetagem narkomaanid üksteise elu päästma

Alo Raun
, Lissabon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ekspertide sõnul aitaks Eestis uimastite üledoosidest tingitud surmasid vähendada üledooside ennetamine ning ka narkomaaniaravi laiendamine.

Nii Euroopa Narkoseirekeskuse (EMCDDA) aastaraporti järgi kui ka Tervise Arengu Instituudi (TAI) teatel eelistavad Eestimaa narkomaanid erinevalt ülejäänud Euroopast süstimisel heroiinile fentanüüli ehk «valget hiinlast» ja selle analooge ning ka enamik meie narkosurmadest on sellega seotud.

Eestis enimkasutatav 3-metüülfentanüül ehk «valge pärslane» on heroiinist sadu kordi kangem narkootikum, mis tekitab kiiresti väga tugevat vaimset ja füüsilist sõltuvust.

Mõlemad kõlava nimega, kuid soodsamad ja kangemad, opioidid tulid TAI Eesti Uimastiseire Keskuse juhataja Ave Talu sõnul Eestis müügile 2002. aastal heroiini defitsiidi tõttu ning sõid viimati nimetatu turult täiesti välja.

See, et Eestis kasutatakse «valget pärslast», kuid Lätis mitte, on tema väitel ka üks oluline põhjus, miks seal surrakse üledoosi kätte üle kümne korra harvemini kui meil.

Põhiline on surma ennetamine

Kui küsida, kuidas Eesti punase laterna staatusest päästa, siis Ave Talu sõnul aitab siin
kaasa hästi korraldatud üledooside ennetamine.

Nii näiteks jagatakse mitmel pool maailmas narkomaanidele üledoosi leevendavat ainet naloksooni ning neid õpetatase seda kasutama. «Tavaliselt süstivad narkomaanid kambakesi koos. Kui üks neist on saanud üledoosi, saab teine anda sõbrale naloksooni ning ta elu päästa,» kirjeldas EMCDDA juhtivteaduri Lucas Wiessing.

Eestis seni sellist programmi ei ole käivitatud, kuid Talu sõnul on see plaanis. «Naloksooni kasutatakse hetkel ainult erakorralises meditsiinid, kus kiirabi saab narkomaanile üledoosi korral seda manustada. Naloksooni programm vähendaks oluliselt kiirabi koormust ja vähendaks ka kulusid, » rääkis ta.

Teiseks soovitas Talu Eestis laiendada narkomaaniaravi. «On teada, et suremust vähendab narkomaaniaravi, kuna see vähendab ravil oleva isiku riskikäitumist,» rääkis ta, märkides, et teisalt nõuab see üsna palju raha.

Metadoon päästaks elusid

Wiessingi sõnul aitab asendusravi – näiteks sõltlastele metadooni andmine – vältida üledoose ning kui Eesti seda suurendaks, võiks efekt olla tuntav.

Kuigi EMCDDA raport toob positiivsena esile asendusravi saajate arvu kiire kasvu Eestis, saab seda ainult 5 protsenti süstivatest narkomaanidest ehk umbes 1000 inimest.

Wiessingi hinnangul oleks normaalne, kui see number oleks nii 50 protsenti, kuid ka väiksem tõus aitaks oluliselt surmade arvu vähendada ning perspektiivis Eesti positsiooni parandada.

Riigikogu jagu surnuid

Tervise Arengu Instituudi surma põhjuste registri andmetel suri Eestis mullu 101 inimest narkootikumide tarvitamise tõttu, neist enamik ehk 81 suri 3-metüülfentanüüli üledoosi tagajärjel.

95 protsenti narkootikumide tarvitamisest tingitud surmajuhtumitest registreeriti Ida-Virumaal ja Harjumaal, kus teatavasti on süstivaid narkomaane ka rohkem kui mujal Eesti piirkondades.

Tervise Arengu Instituudi ja Tartu Ülikooli tervishoiu instituudi uuringu järgi oli 2004. aastal Tallinnas ja Harjumaal kokku 10 025 süstivat narkomaani ning Ida-Virumaal 2517 süstivat narkomaani

Harjumaal teeb see 4,3 protsenti rahvastikust vanuses 15-44, Ida-Virumaal 3,5 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles