Muhus tõid kaevetööd päevavalgele inimluud

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti on ka vrem kaevetööde käigus leitud inimluid. Pärnus avastati nii näiteks Põhjasõja järgne kalmistu.
Eesti on ka vrem kaevetööde käigus leitud inimluid. Pärnus avastati nii näiteks Põhjasõja järgne kalmistu. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Muhu saarelHellamaa külas avastati kaevetööde käigus maa seest mitmed inimluud, sealhulgas nii täiskasvanute kui laste omad. Mis ajast need pärinevad, ei ole teada, sest pinnas on varem segi paisatud ja luude juures dateerivaid esemeid ei olnud.

Inimluudele sattusid alajaama lähedal Eesti Energia maakaablit paigaldanud AS Eltel Networks töömehed läinud kolmapäeval, kirjutab Meie Maa.

Kuna algselt arvati, et luud võivad pärineda Teise maailmasõja ajast, kutsus muinsuskaitseamet kohale Eesti Arheoloogia Seltsi ja Eesti Sõjahaudade Hoolde Liidu liikme Arnold Undi. Mees uuris leiukohta lähemalt ning kaevas seal ise edasi, leides veel luid. «Tegemist on laste ja täiskasvanute luudega, kuid mingisuguseid esemeid nende juurest välja ei tulnud,» ütles Unt.

Osaliselt on kaevatud kraavi seinas fikseeritud asendis säilinud vaid üks luustik. Ülejäänud luud paistsid lõhutud ja olid pinnases segi paisatud ning jäävad omal ajal ehitatud alajaama külje alla. Leitud luude ja lahtikaevatud osa põhjal võib öelda, et maetud on vähemalt kaks täiskasvanut ning kaks last.

Arnold Undi sõnul annab ta säilinud luud üle muinsuskaitseameti kohalikule esindajale, kes peab otsustama, mida nendega edasi teha – kas matta kalmistule maha või lasta enne mõnel osteoloogil ehk luuteadlasel uurida.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles