Muinsuskaitse selts on Niguliste tagastamise vastu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niguliste kirik.
Niguliste kirik. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Muinsuskaitse Selts tegi täna avalduse, milles soovitab jätta Niguliste kiriku hoone riiklikuks muuseumiks.


«Olles tutvunud taaspuhkenud väitlusega Tallinna Niguliste kirikmuuseumi omandivormi üle, teatame, et peame parimaks lahenduseks Niguliste jäämist riiklikuks muuseumiks Eesti Kunstimuuseumi filiaalina. Hoone tagastamist Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule (EELK) ei pea me soovitavaks,» seisab seltsi tänases avalduses.

Vaidlused Tallinnas asuva Niguliste kiriku saatuse üle on kestnud kogu iseseisvuse taastamise järgse aja ning alles mullu kinnitas toonane kultuuriminister Laine Jänes (praegune riigikogu aseesimees Laine Randjärv) Postimehele, et kirikuhoone kui oluline kultuuriobjekt tuleb jätta riigile.

Pärast valimisi kultuuriministriks saanud Rein Lang on võtnud seisukoha, et Niguliste kirik tuleb anda tagasi luteri kirikule. Lang teatas 16. oktoobril Nelijärvel toimunud EELK koguduste esimeeste koosolekul esinedes: «Me üritame praegu viimistleda, ja see on tõesti praegu lõppjärgus, ühte lepingut, mille me paneksime siis kirikule ette. Ja kui kirikule see leping sobib, siis valitsus asub seisukohale, et see kirik tagastatakse.»

Kirikuhoone tagastamise vastu on ka Eesti Kunstimuuseum ja Tallinna linn.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles