Ministeerium ei pea vasikareklaami ebaseaduslikuks

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võiduks välja pandud vasikas.
Võiduks välja pandud vasikas. Foto: Valio Eesti

Kui Eesti Loomakaitse Liit leidis, et reklaam, kus lubati välja loosida õigus käia kuue aasta jooksul üht vasikat vaatamas, on ebaseaduslik, siis põllumajandusministeeriumi hinnangul see nii ei ole.

Nimelt pöördus Eesti Loomakaitse Liit (ELL) põllumajandusministeeriumi poole, et see aitaks lahti seletada loomakaitseseaduse paragrahvi, mille kohaselt ei või loom olla loterii, õnnemängu ega muu sarnase ürituse võiduks.

Sellele tuginedes nõudis ELL, et Valio lõpetaks reklaami, mille keskmes oli vasikas, kellele üks õnnelik inimene saab nime panna ja keda ta võib kuue aasta jooksul vaatamas käia.

Põllumajandusministeerium juhtis tähelepanu seaduse sõnastusele, mille kohaselt on keelatud üksnes looma olemine loterii, õnnemängu ja muu sarnase ürituse võiduks.

«Kui seadusandja soov oleks olnud ära keelata ka võit, milleks on loomaga seonduv hüve, siis oleks see loomakaitseseaduses ka sõnaselgelt sätestatud,» seisab põllumajandusminsteeriumi toiduohutuse asekantsler Toivo Nõvandi allkirjaga vastuses.

Ministeerium leiab, et loomakaitseseaduse eesmärk on välistada olukord, kus loom võib sattuda sellise isiku omandisse, kellel puuduvad asjakohased loomapidamisalased teadmised, oskused, võimalused ja isegi soov hakata loomapidamisega tegelema.

Ent loomaga seonduva hüve olemine loterii, õnnemängu ja muu sarnase ürituse võiduks ei too kaasa loomaga seotud omandiõiguse üleminekut, see tähendab, et loom ei satu sellise isiku omandisse, kellel puuduvad vajalikud teadmised ja oskused loomapidamise alal.

«Kui õnnemängu võiduks on loomaga seotud hüve, siis tekib isikul õigus näiteks looma vaatama minna, temaga suhelda (teda paitada, pildistada jne), mis üldjuhul ei kahjusta looma heaolu ja tervist,» vastas põllumajandusministeerium.

Seega tuleb nimetatud loomakaitseseaduse sätet tõlgendada selliselt, et selle kohaselt on keelatud üksnes looma, mitte loomaga seonduva hüve olemine loterii, õnnemängu ja muu sarnase ürituse võiduks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles