Omavalitsusfoorum nõuab Eesti valitsuselt ettekirjutuste täitmist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omavalitsusfoorum.
Omavalitsusfoorum. Foto: Raepress

Tänasel omavalitsusfoorumil osalejad nõuavad valitsuselt Euroopa Kohalike ja Regionaalsete Omavalitsuste Kongressi ettekirjutuste viivitamatut täitmist täies ulatuses.


«Esimese omavalitsusfoorumi algatusel pöördus Eesti Linnade Liidu ja Eesti Maaomavalitsuste Liidu delegatsioon 2009. aastal Euroopa Kohalike ja Regionaalsete Omavalitsuste Kongressi (CLRAE) poole, et saada Euroopa Nõukogu seisukoht, kas Eesti valitsuse lisaeelarvega omavalitsuste eelarvetes tehtud kärped on kooskõlas Euroopa kohaliku omavalitsuse hartaga. Pärast seda pöördumist pingestus kohalike omavalitsuste eelarveolukord veelgi, kui 2009. aasta juunis võttis riigikogu vastu teise negatiivse lisaeelarve,» meenutatakse foorumil vastu võetud ühispöördumises.

Pöördumise tulemusena külastas CLRAE delegatsioon Eestit ning seejärel kiideti 2010. aasta oktoobris CLRAE kohalike omavalitsuste koja istungil heaks soovitus Eesti kohaliku demokraatia kohta.

CLRAE raportis sisaldus üheksa selget juhist, millest viimane oli nõue, et Eesti ametivõimud teavitaksid Kongressi kõnealuse raporti soovituste põhjal ellu viidud järelmeetmetest. Tallinna Tehnikaülikooli analüüsist selgub, et üheksast ettepanekutest on täidetud vaid üks − see, mis puudutas Euroopa kohaliku omavalitsuse harta kohaliku omavalitsuse üksuse tegevuses osalemise õigust käsitleva lisaprotokolli ratifitseerimist.

Ühispöördumises rõhutatakse, et ülejäänud kaheksa soovituse rakendamiseks ei ole Vabariigi Valitsus märkimisväärseid samme astunud ega ole ettepanekute täitmiseks ka head tahet üles näidanud. «Vastupidi, ettepaneku puhul, mis puudutab kohalikele omavalitsustele eraldatud vahendite proportsioone, on olukord veelgi halvenenud,» tõdetakse ühispöördumises.

Eesti Vabariigi põhiseaduse kohaselt peavad omavalitsusüksusele seadusega pandud riiklikud kohustused olema täies ulatuses riigieelarvest rahastatud – seega on olukord, kus omavalitsusüksus peab riiklike kohustuste täitmiseks leidma raha kohalike ülesannete arvel, või tegema valiku, milliseid kohustusi täita, vastuolus põhiseadusega.

Omavalitsusfoorum protesteerib Eesti Valitsuse soovimatuse vastu täita Euroopa kohaliku omavalitsuse hartat, Eesti Vabariigi põhiseadust ja riigikohtu otsuseid. «Nõuame Vabariigi Valitsuselt CLRAE ettekirjutuste viivitamatut täitmist täies ulatuses. Eesti peab saama euroopalikuks riigiks, kus austatakse nii Eesti omavalitsuste kui ka omavalitsuste Euroopa esindusorganisatsiooni seisukohti,» öeldakse pöördumises.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles